Робърт Мъртън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Робърт Мъртън
икономист

Роден
31 юли 1944 г. (74 г.)
Националност САШ
Научна дейност
Област Икономика
Образование Калифорнийски университет, Калифорнийски технологичен университет, МИТ
Работил в Харвард, МИТ
Награди Нобелова награда за икономика (1997)
Робърт Мъртън в Общомедия

Робърт Мъртън (на английски Robert Merton, роден 31 юли 1944) е американски икономист, работил в областта на финансите, университетски преподавател и нобелов лауреат за икономика. В началото на 70-те, наред с Фишер Блек и Майрън Шолс, той е сред създателите на математически модел на пазара на опции, свързани с пазара на акции. През 1997 той получава, заедно с Майрън Шолс, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мъртън се ражда в Ню Йорк и получава бакалавърската си степен от Факултета по Инженерство и Приложни Науки към Колумбийския Университет степен бакалавър на науките в инженерната математика от училището за инженерство и приложна наука на Колумбийския университет, магистър на науките от Калифорнийския технологичен институт, и има докторат от МИТ през 1970, след което преподава в Училището по мениджмънт Слоун, МИТ до 1988, а по-късно се премества в Харвард, където е професор в училището за бизнес администрация.

Майрън Шоулс и Робърт Мъртън са били на борда на директорите на Long-Term Capital Management, хедж фонд (hedge fund) основан от Джон Мериуедър. Фондът банкрутира през 1998.

Оценяване на опции[редактиране | редактиране на кода]

Роберт Кархарт Мъртън заедно с Фишер Блек и Майрън Шолс в началото на 70-те на 20 век разработват математически модел за оценяването на опции. Мъртън публикува статия на тази тема по същото време с публикуването на друга статия, другата статия е от Фишер Блек и Майрън Шоулс, като двете статии стигат до същите резултати. Бидейки студент на професора от Масачузетския Институт по Технологии Пол Самюелсън, помага за добавянето на stochastic calculus във финансовата икономика, което позволява поведението на на цените да бъде обяснено изцяло чрез теорията на вероятностите. Работата по модела, който сега се известен като Модела на Блек-Шоулс и е най-широко използван за оценяването на опции и всякакви производни финансови инструменти е наистина революционна. За разлика от по-късно създадения биномен модел, в който се разглежда света като място в 2 времеви периода (сега, утре) и въз основа на това се разработва дърво с вероятности, тази теория предлага нещо ново - безброй много времеви периода между 2 точки във времето. Тази теория предлага поглед върху пазара на акции (и практически каквото и да е друго), който е много по-реален, което довежда до резултати, които са много по-реални.

Морално не е особено честно, че името на модела изключва името не Мъртън. Все пак, Мъртън, заедно със Шоулс получават Нобеловата награда за икономика от Банката на Швеция за тяхната революционна работа върху опциите. Те получават наградата през 1997. Фишер Блак не я получава заради своята смърт.

През 2002 година Мъртън заема твърда позиция по повод диспутите относно включването на опциите на акции в счетоводните доклади на корпорациите като част от заплащането на своите работници. Съгласно съществуващите правила, опциите на акции не е нужно да се вписват като разходи (съответно никой не го прави). Това се спряга като една от главните причини, заради които се появи бумът, спадът и съответно скандалите с компаниите от сферата на информационните технологии в края на 90-те години (90-те). Мертон е един от тези, които подкрепят вписванто на опциите като разход в счетоводните доклади.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]