Посткейнсианска икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Посткейнсианска икономика (на английски: Post-Keynesian economics[1]) е школа на икономическата мисъл, която произлиза от Общата теория на Джон Майнард Кейнс, макар че по-нататъшното ѝ развитие да е повлияно в голяма степен от Майкал Калеки, Джоан Робинсън, Никълас Калдор и Пол Дейвидсън. Биографът на Кейнс Лорд Скиделски пише, че пост-Кейнсианската школа остава най-близка до работата на Кейнс, особено в нейната монетарна теория и отричането на неутралността на парите.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Има семантичен диспут дали трябва да има тире между Пост и Кейнсианска. Американското списание със същото име не използва тире, въпреки граматическата коректност и отказът от употребата датира назад до твърдението на Пол Самуелсън, че е Пост-Кейнсианец. Въпреки това Harcourt 2006 използва тирето, следвайки оригиналната употреба на фразата от Джоан Робинсон.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Post-Keynesian economics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.