Андрей Шлейфер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Андрей Шлейфер
американски икономист
Роден
20 февруари 1961 г. (57 г.)
Националност руско-американска
Научна дейност
Област Финансова икономика, бихейвиористични финанси
Школа Нова Кейнсианска икономика
Образование МИТ
Харвард
Работил в Харвард
Награди Джон Бейтс Кларк медал (1999)
Повлиян Питър А. Даймънд
Лоурънс Съмърс

Андрей Шлейфер (рус. Андрей Шлейфер, английски: Andrei Shleifer, произнасяно /ˈʃlaɪfəʁ/) е американски икономист с еврейски произход от Русия. Към юни 2010 година заема първо място в класацията на IDEAS/RePEc. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва (1982) бакалавърска степен в Харвардския университет, доктор (1986) на Масачузетския технологичен институт. Преподава в Принстън (1986-1987), в Университета в Чикаго (1987-1991, професор от 1989) и Харвард (1991).

В началото на 90-те години на 20 век Шлейфер е консултант по проблемите на приватизацията на руското "Госкомимущество" (държавен орган осъществяващ приватизацията), оглавявано по това време от Анатолий Чубайс.

През 1997 Шлейфер, жена му Нанси Цимерман и помощника му Джонатан Хей са обвинени от американските държавни органи в нарушение на законите за корупция, тъй като в допълнение към консултантската си дейност, са закупили акции на приватизирани руски предприятия (включително "Ростелеком"; "Газпром"; "Пурнефтегаз; "Черногорнефт"; Иркутския, Саянския и Братския металургичен комбинат).

Независимо от обвиненията за корупция и конфликт на интереси при закупуването на акциите, Шлейфер не е отстранен от заеманата академична длъжност в САЩ, което се дължи в голяма степен на подкрепата на бившия американски министър на финансите, а впоследствие ректор на Харвардския университет Лоуренс Съмърс.

През 2005 година Шлейфер е осъден да заплати глоба в размер на 2 млн. щатски долара, като първоначалното обвинение срещу Шлейфер, жена му и съдружника му е за увреждане на американската държава със сума в размер на над 100 милиона щатски долара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шлейфер, Андрей“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]