Анатолий Чубайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анатолий Чубайс
руски политик
Anatoly Chubais 2017.jpg
Роден
16 юни 1955 година (67 г.)
Политика
ПартияКПСС
Демократичен избор на Русия

ПодписSignature of Anatoly Chubais.png
Уебсайт
Анатолий Чубайс в Общомедия

Анатолий Борисович Чубайс (на руски: Анато́лий Бори́сович Чуба́йс) е руски политик (роден в Беларус) от обкръжението на експрезидента Борис Елцин и настоящ стопански ръководител.

Произхожда от семейство на служещи. Баща му е ветеран от Втората световна война, офицер от запаса и преподавател по марксизъм-ленинизъм във висши училища.

Чубайс е главният идеолог и осъществителят на приватизацията в Русия. Работил е в администрацията на президента на Русия Борис Елцин[1].

Понастоящем е генерален директор на Руската нанотехнологична корпорация (от 22 септември 2008 година)[2].

Известен е в Русия с крилатата си фраза от 1992 г. Две „Волги“ за ваучер, както и с изказването си за Достоевски в интервю за вестник „Файненшъл таймс“ през 2004 г.[3]:

Знаете ли, препрочитах Достоевски през последните три месеца. И изпитвам почти физическа ненавист към този човек. Той определено е гений, но неговата представа за руския, като за избран, свят народ, неговият култ към страданието и този фалшив избор, който предлага, предизвиква в мен желание да го разкъсам на парчета.

На 31 юли 2022 г. Чубайс беше хоспитализиран в тежко състояние в Италия, където почива няколко седмици на остров Сардиния, със съмнение за Синдром на Гилен-Баре[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]