Лондонско училище по икономика и политически науки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лондонско училище по икономика и политически науки
London School of Economics
ДевизRerum cognoscere causas („Да знаеш причините на нещата“)
Основан1895 г.
Видпубличен
Финансиране£ 155 милиона
Канцлерпринцеса Ан
Преподаватели1725
Администрация2515
Студенти11 850
МестоположениеЛондон, Англия
Цветове                
ЧленствоORCID[1]
ТалисманБобър
Сайтwww.lse.ac.uk
51.5139° с. ш. -0.1167° и. д.
Местоположение в Лондон
Лондонско училище по икономика и политически науки в Общомедия
Гледка от Хотън стрийт

Лондонското училище по икономика и политически науки, по-известно като Лондонско училище по икономика (на английски: London School of Economics and Political Science, LSE) е висше училище (колеж) на Лондонския университет, основано през 1895.

Комплексът му от над 10 сгради се намира в центъра на Лондон, в близост до Олдуич. Училището е член на сдружението Големите-5 на елитните британски университети, групата университети Ръсел, Асоциацията на университетите на Общността на нациите, Асоциацията на европейските университети и други.

Училището се самоидентифицира като „водещата световна институция за обучение и изследвания в обществените науки“. В него се намира Британската библиотека за политически и икономически науки, която разполага с втората най-богата колекция от книги и материали в тази област във Великобритания след Британската библиотека.

Девизът на Училището е взет от стих на Виргилий: „Щастлив е онзи, който е могъл да знае причините на нещата“.[2] Талисман е бобър, избран заради неговата далновидност, конструктивност и трудолюбиво поведение. Символният образ на LSE съвпада с този на Масачузетския институт по технология (MIT). Двете висши училища споделят също така и високите стандарти на обучение на своите възпитаници.

През 1999 в училището е създадено българско общество. През 2009 то наброява над 51 студенти: 13 бакалаври и 38 магистри.

Прием, конкурентност и класации[редактиране | редактиране на кода]

Приемът в LSE е изключително оспорван. По данни на UCAS за 2008 година са кандидатствали 19 039 кандидати, а са приети 1299. Средно 15 студента са се борили за едно място, което прави LSE училището с май-много съревноваващи се кандидати. Сравнено с големите университети по света и с тези от Бръшляновата лига (Ivy League), LSE има по-нисък процент приети от общ брой кандидатствали дори от Харвард, Йейл и Принстън. Лондонското училище по икономика е в челото и на британските класации за висше образование. LSE е третото най-известно училище извън Европа. Заедно с Оксфорд и Кеймбридж те са най-разпознаваемите европейски висши учебни заведения в Америка. Заслужили своя престиж не само като университети, но и като разпознаваеми марки, те са не по-малко известни от университетите от Бръшляновата лига. LSE е единственото училище, което се нарежда преди Оксфорд и Кеймбридж по отделните класации по предмети. Бизнес, икономика и мениджмънт са едни от най-силните специалности в Лондонското училище.

Според класации за 2010 на QS World University Rankings Лондонското училище по икономика се нарежда на четвърто място в света след Харвард, Оксфорд и Кеймбридж както в класациите за престиж на академичните програми, така и сред работодателите. [3]

Асансьорът в LSE

Освен това, завършилите LSE намират работа основно в областта на счетоводството, инвестиционното банкиране, консултантските и правните фирми. Лондонското Училище по Икономика често е споменавано като „инкубатора в инвестиционното банкиране“, защото около 30% от завършилите навлизат в „банковите, финансовите услуги и счетоводството“ според официалните цифри на LSE Служба Кариери. LSE често е най-предпочитаният университет за работодателите в частния сектор, както за финансови услуги в чужбина, така и в лондонското Сити. Освен това, завършилите LSE имат най-високите заплати сред другите британски университети, а именно £ 29 253 – преди Импириъл, UCL, Оксфорд, Кеймбридж и Кингс.

LSE има близо 7800 редовни студенти и около 800 задочни. От тях приблизително 65% идват от страни извън Обединеното кралство. Лондонското училище има най-международният и космополитен студентски колектив в света и в един определен момент в него са представени студенти от повече страни, отколкото в ООН. [4]

Видни абсолвенти[редактиране | редактиране на кода]

Директори:

Видни абсолвенти в по-ново време:

Носители на нобелови награди[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. orcid.org.
  2. „Felix, qui potuit rerum cognoscere causas“ Георгики, кн 2, стих 490
  3. World University Rankings. //
  4. About LSE – LSE Website. // Посетен на 13 януари 2008.