Интегрално движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Интегрално Движение)
Jump to navigation Jump to search

Интегралното движение (също под наименованието интегрална парадигма, интегрална философия, интегрално световиждане, интегрална теория или интегрален подход ) е тенденция, която търси всестранно разбиране на човешкото същество и вселената чрез обединяване, с помощта на научни и духовни прозрения. Интегрално може да се каже и използва в два смисъла, като обширно, общо,а също и в тесен, ограничен смисъл. С по-широко приложение Интегрално се използва като цяло, завършено и холистично, като например тяло-ум-дух и Изток-Запад. В ограничения смисъл се отнася до Интегралната Йога, философия, и психологията на Шри Ауробиндо, както и Интегралната Психология (термин създаден от Индра Сен ) и Психотерапия, която възниква от Интегралната философия.

Макар основните идеи да произлизат от началото на 20-ти век, движението произлиза с Калифорнийския Институт по Интегрално Обучение основан през 1968 г. от Харидас Чодри, последовател на Шри Ауробиндо, който първи формулира идеята. Думата Интегрален също, напоследък се асоциира с работата на американския психолог Кен Уилбър, самия той повлиян чрез други от Шри Ауробиндо, и движението се центрира около него (например Интегралния Институт, Интегралния Университет и т.н.)

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Integral movement“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.