Индра Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Индра Сен
индийски философ
Роден
Починал
14 март 1994 г. (90 г.)
Философия
Регион Индийска философия

Индра Сен (13 май 1903 г. - 14 март 1994 г.) е последовател на Шри Ауробиндо и Майката, психолог, писател, редактор и основател на Интегралната психология като академична дисциплина.

Сен е роден в областта Джелъм на Индийския щат Пенджаб(сега част от Пакистан), но израства в Делхи, където семейството му се премества. Още от ранна възраст се проявлява интереса му към духовното търсене. Завършва Магистърска степен по дисциплините Философия и Психология в Университета в Делхи.

На 5 декември 1928 г. сключва брак с Лилавати, с която имат две деца.

За да продължи обучението си, се записва да следва в Университет на Фрейбург в Германия. Получава Докторска степен по Психология. Също посещава лекциите на Мартин Хайдегер и преподава Индийска философия и Санскрит в Университета Кьонесбург. По това време главния му интерес е насочен към философията на Хегел и психологията на Юнг. По-късно се завръща в Университета в Делхи. През декември 1933 г. се среща с Юнг на Индийския Конгрес на Науката в Калкута. Сен работи за поста Президент на Конгреса и освен това получава награда като лектор на Източно-Западната Психология от Свами Пранавананда Тръст.

През 1934 г. за първи път пътува до Пондичери, където се запознава с Шри Ауробиндо и Мира Алфаса (Майката). След няколко посещения, съпругата му се присъединява към последователите на Майката.

През 1945 г. Д-р Сен също се присъединява към Ашрама на Шри Ауробиндо (Ашрам Шри Ауробиндо), където неговото семейство вече е прекарало две години. През следващите години, чрез лекции, публикации и лични контакти, Сен представя плодовете от работата на Шри Ауробиндо, в академии и унивеситети, където става известен за първи път.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Indra Sen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.