Индра Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индра Сен
индийски философ
Роден
Починал
14 март 1994 г. (90 г.)
Философия
Регион Индийска философия

Индра Сен (13 май 1903 г. - 14 март 1994 г.) е последовател на Шри Ауробиндо и Майката, психолог, основател на Интегралната психология като академична дисциплина.

Сен е роден в областта Джелъм (сега в Пакистан) на провинция Пенджаб на Британска Индия, но израства в Делхи, където семейството му се премества. Още от ранна възраст проявява интерес към духовното търсене.

Завършва магистърска степен по „Философия“ и „Психология“ в университет в Делхи. На 5 декември 1928 г. сключва брак с Лилавати, с която имат 2 деца.

Записва се да следва в Университета на Фрейбург в Германия. Получава докторска степен по психология. Посещава лекциите на Мартин Хайдегер и преподава „Индийска философия“ и „Санскрит“ в Университета в Кьонесбург. По онова време главният му интерес е насочен към философията на Хегел и психологията на Юнг.

По-късно се завръща в Университета в Делхи. През декември 1933 г. се среща с Карл Густав Юнг в Калкута на Индийския конгрес на науката. Сен е председател на Конгреса и получава награда от „Свами Пранавананда Тръст“ като лектор на Източно-западната психология.

През 1934 г. за първи път пътува до Пондичери, където се запознава с Шри Ауробиндо и Мира Алфаса (Майката). След няколко посещения съпругата му се присъединява към последователите на Майката.

През 1945 г. д-р Сен също се присъединява към ашрама на Шри Ауробиндо (познат като Ашрам Шри Ауробиндо), където неговото семейство вече е прекарало 2 години. През следващите години чрез лекции, публикации и лични контакти Сен представя плодовете от работата на Шри Ауробиндо в академии и унивеситети, където става известен за първи път.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Indra Sen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.