Индра Сен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индра Сен
индийски философ
Роден
Починал

Религия Индуизъм
Образование Университет в Делхи
Философия
Регион Индийска философия

Индра Сен (13 май 1903 г. - 14 март 1994 г.) е последовател на Шри Ауробиндо и Майката, психолог, основател на Интегралната психология като академична дисциплина.

Сен е роден в областта Джелъм (сега в Пакистан) на провинция Пенджаб на Британска Индия, но израства в Делхи, където семейството му се премества. Още от ранна възраст проявява интерес към духовното търсене.

Завършва магистърска степен по „Философия“ и „Психология“ в университет в Делхи. На 5 декември 1928 г. сключва брак с Лилавати, с която имат 2 деца.

Записва се да следва в Университета на Фрейбург в Германия. Получава докторска степен по психология. Посещава лекциите на Мартин Хайдегер и преподава „Индийска философия“ и „Санскрит“ в Университета в Кьонесбург. По онова време главният му интерес е насочен към философията на Хегел и психологията на Юнг.

По-късно се завръща в Университета в Делхи. През декември 1933 г. се среща с Карл Густав Юнг в Калкута на Индийския конгрес на науката. Сен е председател на Конгреса и получава награда от „Свами Пранавананда Тръст“ като лектор на Източно-западната психология.

През 1934 г. за първи път пътува до Пондичери, където се запознава с Шри Ауробиндо и Мира Алфаса (Майката). След няколко посещения съпругата му се присъединява към последователите на Майката.

През 1945 г. д-р Сен също се присъединява към ашрама на Шри Ауробиндо (познат като Ашрам Шри Ауробиндо), където неговото семейство вече е прекарало 2 години. През следващите години чрез лекции, публикации и лични контакти Сен представя плодовете от работата на Шри Ауробиндо в академии и унивеситети, където става известен за първи път.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Indra Sen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.