Интегрална психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Интегралната психология е психология, която представлява една все-обхващаща по скоро с холистичен подход психология, отколкото ограничена и тясно специализирана. Включва и двете, по-нисшето, обичайното ниво на съзнание, и духовните или намиращите се извън обсега на физическите човешките възприятия, нива на съзнание. Важни личности, които са писали в сферата на Интегралната Психология са Шри Ауробиндо, Индра Сен, Харидас Чодри, и Кен Уилбър. Сен следва много близко Шри Ауробиндо, докато Чодри и Уилбър представляват съвсем различни теории.

Шри Ауробиндо и Интегралната йога – Психология[редактиране | редактиране на кода]

Интегралната Психология започва в 1940 г., когато Индра Сен, един от последователите на Шри Ауробиндо и Майката, създава сферата на Интегралната Психология, базирана на сравнението на Интегралната йога – психология на Шри Ауробиндо и психологията на Фройд и Юнг.

Независимо от Сен, Н. В. Субанначар, също гледа на Социалната Психология и Интегралната еволюция от перспективата на психологията на Шри Ауробиндо.

Оттогава се появяват още няколко книги, които разглеждат или сравняват интегралната психология на Шри Ауробиндо, също и като всестранна компилация от анализите на Шри Ауробиндо за нивата на съзнание. Йога- психологията на Шри Ауробиндо, също е представяна в научни и свързани с еволюцията контекстове на Дон Салмон и Ян Маслоу.

Харидас Чодри[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 г. Харидас Чодри представя първоначалната си интерпретация на Интегралната психология, с която постулира тройния принцип на неповторимостта, сродността и съвършеността, коренспондираща с личностните, междуличностните и извънличностните сфери на човешкото съществуване.

Кен Уилбър[редактиране | редактиране на кода]

Както Сен, Кен Уилбър пише книга със заглавие Интегрална Психология, в която той излага неговия интегрален модел на съзнание за психологическата реалност. И това е първата книга в която той излага теорията за Спираловидната сила – модел на човешкото развитие. Уилбър идентифицира Интегралната Психология като „интегрално поле на съзнание“ което проявлява качества като „...познание, единство и хармония, холистизъм, динамичен диалектизъм, или универсален интегрализъм...“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Integral psychology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​