Интерактивна реклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Интерактивната реклама използва онлайн интерактивни медии или офлайн интерактивна среда, за да общува с потребителите и за да насърчи техния интерес към продукти, брандове, услуги, към съобщения за обществена служба, към корпоративни или политически групи.

В първия брой на списанието на Interactive Advertising[1], редакторите Ли и Лекенби (2000) определят интерактивната реклама като „платено и неплатено представяне и популяризиране на продукти, услуги и идеи от идентифициран спонсор чрез опосредстващи методи, включващи взаимодействието между потребители и производители“. Тя най-често се извършва по Интернет, често използвайки рекламен сървър, който може да осигури разнообразие на интерактивни рекламни единици.

Цели на интерактивната реклама[редактиране | редактиране на кода]

Целите на интерактивната реклама обикновено са близки до традиционните цели на рекламата, т.е. да продаде един продукт. Това от своя страна означава, че много от традиционните елементи на въздействието и ефективността на рекламата, остават в сила, дори и в рамките на обхвата на интерактивни медии. Въпреки това, според вестник на Interactive Advertising 2001, интерактивна реклама също има някои свойства, които разширяват обхвата на потенциалните цели, и че подобрява ефективността на рекламата. Интерактивната реклама също има потенциал да намали загубите свързани със слабо координирани реклами, да се намалят трудностите, често срещани в комуникация, рекламно послание и да помогне за преодоляване на нови препятствия и продукти, които потребителят е отхвърлил.

Елементи на интерактивната реклама[редактиране | редактиране на кода]

Има много различни аспекти на интерактивната реклама, включително различни методи и видове. Използването на много различни видове познавателни инструменти и рекламни презентации, организациите могат да подобрят въздействието на кампаниите си с този тип реклама. Според Торсън (1996), всички реклами могат да бъдат класифицирани в една от пет основни категории, включително: продукт / услуга, публично съобщение, въпрос, корпоративна и политическа.

Генерирани / контролирани аспекти от потребителя[редактиране | редактиране на кода]

Функциите, Интернет мотивите и режимите са основните фактори за потребителски контролирани аспекти. В действителност, редица изследователи и практици твърдят, че потребителите имат по-голям контрол в интернет, отколкото рекламодателите (Roehm и Haugtvedt, 1999). Някои са отишли толкова далеч, като твърдят, че интерактивен маркетинг и рекламни техники няма да работят, освен ако практикуващите „стъпка в обувките“ се доближава до Интернет от гледна точка на потребителя (Cross & Smith, 1997).

Контролирани аспекти от рекламодателя[редактиране | редактиране на кода]

Различни аспекти на интернет рекламата са под контрола на рекламодателя. Повечето от тези променливи включват структурни елементи, като рекламни видове, формати и функции. Това не означава, че потребителите никога не контролират структурата на интерактивните реклами. Банер реклами, спонсорство, хипервръзки и non-carrier сайтовете са примери за контролирана от рекламодателя интерактивна реклама.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Journal of Interactive Advertising, архив на оригинала от 19 януари 2013, https://web.archive.org/web/20130119102300/http://jiad.org/issue1, посетен на 28 ноември 2012 
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Interactive advertising в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​