Интерактивна система за гласови отговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Интерактивна система за гласови отговори [1][2], ИСГО (английски: Interactive voice response, IVR) e технология, която позволява на компютър да взаимодейства с хора чрез използването на глас и набиране с тонален сигнал от клавиатурата на телефона.

В телекомуникациите ИСГО позволява на клиентите да взаимодействат с базата данни на дадена компания чрез клавиатурата на телефон или чрез гласово разпознаване, след което те могат да правят търсения следвайки ИСГО диалогът. ИСГО системите могат да отговарят с предварителни гласови записвания или динамично генерирано аудио, за да насочват по-нататък потребителите към процедирането на тяхното запитване. ИСГО приложенията могат да бъдат използвани, за да контролират почти всяка функция, при която интерфейсът може да бъде сведен до серия от прости взаимодействия. ИСГО системите прилагани в мрежа са проектирани така, че да могат да поемат голямо количество от обаждания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ЧЕЗ, статии „Клиентите на ЧЕЗ могат да проверяват сметките си за ток автоматично на телефон 0700 10 010“ и „Над 77 хиляди клиенти са се свързали с ЧЕЗ на 0700 10 010“
  2. Други употреби на български включват директният превод от английски като "интерактивно гласово отговаряне" и потребителският превод "интерактивно гласово меню", "интерактивно гласово упътване" и др., все пак Интерактивна система за гласови отговори представлява най-точен по съдържание превод
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Interactive voice response“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.