Информационна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Информационната война използването или употребата на информационни и комуникационни технологии в търсене на преимущество пред съперника. Много често това е въздействие върху цивилното население и/или военните от друга страна, чрез разпространението на определена информация под формата на пропаганда или дезинформация с цел да се деморализира противника.

Често се употребява и терминът „информационно-психологическа война“. [1] В този смисъл, терминът се използва и за психологическата война – на психологическо въздействие върху цивилното население и/или военните от друга страна с цел постигане на политически или чисто военни цели. [2]

Информационната война се изразява в целенасочени действия, предприети за постигане на информационно превъзходство посредством преработка и манипулиране на информацията, увреждане на информационните системи на врага, като същевременно се защитава собствената информация посредством класифицирането ѝ, както и собствено информационните системи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Information warfare“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.