Инфрачервена спектроскопия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Инфрачервената спектроскопия (ИЧ) е дял от спектроскопията, обхващащ дълговълновата област на спектъра (>730 nm след червената граница на видимия спектър). Инфрачервените спектри възникват в резултат на вибрационното (отчасти ротационно) движение на молекулите, а именно — в резултат на преходи между вибрационните нива на основното електронно състояние на молекулите. ИЧ излъчване се поглъща от много газове, с изключение на О2, N2, H2, Cl2 и едноатомните газове. Поглъщането протича на дължина на вълната, характерна за всеки определен газ, например за СО това е 4,7 микрометра.

По инфрачервените спектри на поглъщане може да се определи строежа на молекулата на различни органични (и неорганични) вещества с относително къси молекули: антибиотици, ферменти, алкалоиди, полимери, комплексни съединения и др. Вибрационните спектри на молекулите на вещества с относително дълги молекули (белтъци, мазнини, въглехидрати, ДНК, РНК и др.) се намират в терахерцовия диапазон, и затова строежът на такива молекули се изследва с помощта на радиочестотни спектрометри за терахерцовия диапазон. По броя и разположението на пиковете в ИЧ спектри на поглъщане може да се направят изводи за природата на веществото (качествен анализ), а по интензитета на ивиците на поглъщане — за количеството на даденото вещество (количествен анализ). Основни инструменти на ИЧ спектроскопия са инфрачервените спектрометри.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Инфракрасная спектроскопия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.