Спектрометър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Схема на спектрометър

Спектрометър (спектрофотометър, спектрограф или спектроскоп) е инструмент, използван за измерване на даден спектър[1]. Спектърът представлява функция на интензитета на излъчване/поглъщане в зависимост от дължината на вълната, енергията, честотата или – в случая на масивни частици – масата. Спектрометър е понятие, използвано за инструментите, които оперират в широк спектър от дължини на вълната – от гама и рентгенови лъчи до инфрачервения диапазон. Ако уредът е предназначен за измерване на спектъра в абсолютни, а не относителни единици, то той се нарича спектрофотометър. По-голямата част от спектрофотометрите се използват в спектралните области в близост до видимия спектър.

Поради различните техники за измерване на различни части на спектъра всеки инструмент работи в определена малка част от общия електромагнитен спектър. Това определя и използваните източници и сензори. Например спектрометър, предназначен за т.нар. подоптични честоти (тоест микровълнови и радиочестоти) използва електронни измерителни прибори и се нарича спектрален анализатор.

Спектрометрите намират приложение в много области. Например в астрономията с тях се анализират астрономически обекти и се правят изводи за химическия им състав. Ако обектът излъчва, анализът на спектралните му линии дава информация за съставните елементи – например линията H-алфа. Химическият състав може да бъде определен и чрез анализ на поглъщането на светлина (абсорбционни спектри), което се регистрира като тъмни линии в определени области на спектъра при преминаването на светлина от други обекти през газов облак. Голяма част от познанията ни за Вселената се дължи на изучаването на спектрите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Butler, L. R. P. и др. Nomenclature, symbols, units and their usage in spectrochemical analysis-IX. Instrumentation for the spectral dispersion and isolation of optical radiation (IUPAC Recommendations 1995) // Pure Appl. Chem. 67 (10). 1995. DOI:10.1351/pac199567101725. с. 1725 – 1744. Спектрометър най-общо е инструмент, съставен от спектрален апарат и детектор за измерване на интензитета на една или повече спектрални ивици.