Ип Ман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за китайския кунг фу учител. За филма вижте Ип Ман (филм).

Ип Ман
葉問
китайски майстор на бойното изкуство Винг Чун

Роден
Починал
Погребан Хонконг, Китай
Ип Ман в Общомедия

Ип Ман е велик майстор на бойното изкуство Винг-чун.[1] Той е главният виновник светът да разбере за винг чун. Благодарение на това, че започва да преподава на по-голям кръг от хора, които впоследствие се разселват в различни части на света. Много от учениците му стават големи майстори на винг чун, но един блести на небосклона, благодарение на професионалната си кариера като филмова звезда-легендарният Брус Лий.

Брус Лий за кратко време е в школата на Ип Ман, а след това отива при ученик на Ип Ман, който си е спечелил репутацията на безспорен експерт в уличните схватки – сифу Вонг Шун Люн.

През близо 20 години, през които преподава, Ип Ман обучава огромно количество ученици, но малцина са тези, които продължават неговото дело – да разпространяват винг чун.

В днешно време има поне дузина големи организации на винг чун, чиито корени са в изкуството на грандмайстор Ип Ман. За да се различават една от друга, те ползват различна абревиатура на английски език. Най-често срещаните са: „ving tsun“, „wing tsun“, „wing chun“, „ving chun“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]