Итагаки Тайсуке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Итагаки Тайсуке
японски политик
Итагаки Тайсуке 
Роден: 21 май 1837 г.
Починал: 16 юли 1919 г. (82 г.)
?

Итагаки Тайсуке (японски: 板垣 退助, 21 май 1837 - 16 юли 1919) е японски граф, политик и военачалник.

Получава военно образование и във войната през 1868 година е главнокомандващ на императорската армия.

През 1874 год., заедно със своите политически съратници, подава меморандум в Са-ин, в което поставя на дневен ред нуждата от избирането от народа на парламент.

Основава патриотично общество - „Айкоку-шя“ , което през 1881 година се превръща в либерална партия - „Джию-то“ и включва в себе си крайни радикали от цяла Япония.

През 1882 срещу Итагаки е извършено покушение, следствие на което получава тежки наранявания и заминава за Европа за да се възстанови.

След завръщането му в Япония, остава настрана от политиката. Противно на постоянната опозиция, императора на Япония го обявява за Граф, за участието му във войната през 1866-1868. Създадената от него либерална партия се обединява с други сродни партии и през 1890 година е създадена партията „Рикендзю-то“, в чиято програма влиза: преразглеждане на договорите, отмяна на консулските юрисдикции и привилегии на чуждите граждани, намаляване на поземлената аренда, ограничение на издръжката на управлението и пълна свобода на печата и сходните му.