Йожеф Ракоци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Йозеф Ракоци)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йожеф Ракоци
Принц-наследник на Трансилвания
Лични данни
Роден
Починал
Предшественик Ференц II Ракоци
Семейство
Династия Ракоци
Баща Ференц II Ракоци
Майка Амели фон Хесен-Рейнфелс-Ванфрид
Йожеф Ракоци в Общомедия

Йожеф Ракоци (на унгарски: Rákóczi József; 17 август 1700, Виена, Свещена Римска империя – 10 ноември 1738, с. Червена вода, Османска империя) е вторият син на Ференц II Ракоци, владетел на Трансилвания.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 август 1700 г. във Виена в семейството на Ференц II Ракоци и Шарлота Амалия фон Хесен-Ванфрид. По онова време баща му е затворен във Винер Нойщат (на юг от Виена) по обвинения във връзка с кореспонденция с Франция в търсене на подкрепа за извоюването на унгарска независимост. След като Ференц II успява да избяга от затвора и се установява в Полша, неговите синове Йожеф и Дьорди остават във Виена и са възпитани като част от германското благородничество, лоялни към Свещения Римски император. Младият Йожеф дори получава титлата маркиз на Сан Марко като част от опитите да бъде отделен от неговото семейство и минало.

През 1734 г. баща му Ференц II Ракоци, в изгнание в Родосто под протекциите на султан Махмуд I, му предава титлата херцог на Мукачево. След като получава титлата, Йожеф бяга от Виена и пътува през Рим, Неапол, Париж и Мадрид. След смъртта на баща му Йожеф пристига в Родосто по покана на съратниците на своя баща като пълноправен наследник. През лятото на 1737 година избухва война между Австрия и Османската империя и султанът припознава Йожеф като пълноправен кандидат за короната на Трансилвания. След като силите на Османската империя биват разбити, на 10 ноември 1738 година Йожеф Ракоци умира в русенското село Червена вода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]