Йозеф Серчук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Sierczuk (Serchuk) David & Josef (r)

Йозеф Серчук (Joseph Serchuk) (1919-6 ноември 1993) е командир на еврейски партизански отряд в района на Люблин, Полша, през Холокоста. След войната свидетелства в разследвания на нацистите и получава специално признание от Държавата Израел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като родителите му и други членове на семейството са били убити в гето през 1941 г., Йосиф и брат му Дейвид са били отведени в лагера на смъртта Собибор. След един ден в лагера, той избягал с брат си до най-близката гора и заедно с други хора, бягащи той основава ядрото на партизанската група. По време на войната, групата, водена от евреи, които са избягали от близките гета и от лагера Собибор. Групата също така включва писател Дов Фрайберг.

След края на войната, Иосиф, като взе участие в намирането на бягащата нацистките военнопрестъпници в Европа, и е служил като свидетел в Нюрнберг Изпитанията. След това той се връща в Полша и приложни да емигрират в Израел, но се отказа

През 1950 г., Серчук получава паспорт и отива в Израел. Веднага след пристигането си в Израел, той е разработен като войник в армия. След военната си служба, той се оженил, заселил се в Яд Eliyahu в Тел Авив и започна бизнес в промишлеността и предприемачеството.

С течение на годините, Серчук отива в Европа няколко пъти, за да даде показания в процесите срещу нацистките военнопрестъпници. В една, процесът на Oberscharführer Hugo Raschendorfer, той беше единственият преследване свидетеля. След Raschendorfer бе признат за виновен и осъден на доживотен затвор, Serchuk бе присъдена специална награда от нацистките престъпления следствен отдел на Израел полиция.

През 1967 г. израелският премиер Леви Ешкол го даде на борци против нацистите Medal, а през 1968 г. той получава в допълнение на щат Fighters Medal.

Йозеф Серчук умира през 1993 г. в Тел Авив на възраст 74. Той е женен, и остави зад девет деца и повече от сто внуци и правнуци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]