Йозеф Швейк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йозеф Швейк
герой на Ярослав Хашек
от Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война
Schwejk cropped.jpg
Характеристики
Йозеф Швейк в Общомедия

Йозеф Швейк (Добрият войник Швейк) е сатиричен герой, измислен от чешкия писател Ярослав Хашек. Добрият войник е главен герой на гротескния антивоенен роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Смята се, че за негов прототип е послужил Франтишек Страшлипка. Много от похожденията на Швейк носят явен автобиографичен характер.

Образ[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Швейк е чешки търговец на кучета, който веднъж е отстранен от войската поради слабоумие. В навечерието на Първата световна война той отново е призован в армията и изпратен на Източния фронт, като му се отрежда ролята на „пушечно месо“. Късметът на Швейк го спасява от предначертаната му участ. Особеностите на характера му – забавен, разговорчив, жизнерадостен, простодушен, го правят подходящ за протеже или свръзка на различни хора. За предишния живот на Швейк читателят разбира от разказите му. За всяка ситуация, в която попада в течение на мобилизацията си, той има разказ.

Визуалният образ на Йозеф Швейк е плод на чешкия художник Йозеф Лада, автор на илюстрациите към първото издание на романа.

Паметник на Швейк в град Санок, Полша