Йоланд (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Йоланд.

Мост „Йоланд“
Ölandsbron
Основни данни
Предназначение пътен мост (4 ленти)
Пресича пролив Калмарсунд
Местоположение Flag of Sweden.svg Калмар/Йоланд, Швеция
Технически данни
Конструкция непрекъсната греда
Материал стоманобетон
Обща дължина 6072 m
Ширина 13 m
Главен отвор 130 m
Брой отвори 157
Височина под моста 36 m
История
Построен 1968 – 1972 г.
Стойност 80 милиона крони
Експлоатация
Собственик Трафикверкет
Карта
Sweden relief location map.jpg
56.675° с. ш. 16.4167° и. д.
Местоположение в Швеция
Мост „Йоланд“ в Общомедия

Йоланд или Йоландбрун (на шведски: Ölandsbron) е мост, свързващ едноименния остров Йоланд с основната част (на материка) на Швеция.

Разположен е в протока Калмарсунд в Балтийско море. Със своите 6072 m е сред най-дългите в Европа. Считан е и за най-дългия мост, изцяло разположен в Швеция, тъй като мостът Йоресунд включва част, разположена в Дания.

Мостът Йоланд позволява движението по 4 пътни ленти за движение в двете посоки, с обща широчина 13 m. Мостът представлява стоманобетонна конструкция върху 155 колони с характерна гърбица в западната част, служеща за увеличаване на плавателната височина. В най-високите си части мостът е 41,69 m, в най-ниските височината е 6,65 m, а максималната височина за морски транспорт е 36 m.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеи за построяване на връзка между остров Йоланд и основната земя са съществували от дълго време и са предизвиквали дебати в Шведския парламент. Първото сериозно предложение е представено през 1932 година, но едва на 18 ноември 1966 правителството на Швеция взима решение за изграждането на моста Йоланд в рамките на мащабен инфраструктурен план.

Първата копка на моста е направена на 30 декември 1967 година от тогавашния министър на транспорта Сванте Люндквист. Мостът е завършен и отворен за движение на 30 септември 1972 година и за времето си е бил най-дългият в Европа. Остава най-дългият мост на континента до 1998 година, когато в Португалия е завършен мостът Вашку да Гама.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]