Йоланд (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Йоланд.
Мост „Йоланд“
Ölandsbron
Основни данни
Предназначениепътен мост (4 ленти)
Пресичапролив Калмарсунд
МестоположениеFlag of Sweden.svg Калмар/Йоланд, Швеция
Технически данни
Конструкциянепрекъсната греда
Материалстоманобетон
Обща дължина6072 m
Ширина13 m
Главен отвор130 m
Брой отвори157
Височина под моста36 m
История
Построен1968 – 1972 г.
Стойност80 милиона крони
Експлоатация
СобственикТрафикверкет
Карта
Sweden relief location map.jpg
56.675° с. ш. 16.4167° и. д.
Местоположение в Швеция
Мост „Йоланд“ в Общомедия

Йоланд или Йоландбрун (на шведски: Ölandsbron) е мост, свързващ едноименния остров Йоланд с основната част (на материка) на Швеция.

Разположен е в протока Калмарсунд в Балтийско море. Със своите 6072 m е сред най-дългите в Европа. Считан е и за най-дългия мост, изцяло разположен в Швеция, тъй като мостът Йоресунд включва част, разположена в Дания.

Мостът Йоланд позволява движението по 4 пътни ленти за движение в двете посоки, с обща широчина 13 m. Мостът представлява стоманобетонна конструкция върху 155 колони с характерна гърбица в западната част, служеща за увеличаване на плавателната височина. В най-високите си части мостът е 41,69 m, в най-ниските височината е 6,65 m, а максималната височина за морски транспорт е 36 m.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеи за построяване на връзка между остров Йоланд и основната земя са съществували от дълго време и са предизвиквали дебати в Шведския парламент. Първото сериозно предложение е представено през 1932 година, но едва на 18 ноември 1966 правителството на Швеция взима решение за изграждането на моста Йоланд в рамките на мащабен инфраструктурен план.

Първата копка на моста е направена на 30 декември 1967 година от тогавашния министър на транспорта Сванте Люндквист. Мостът е завършен и отворен за движение на 30 септември 1972 година и за времето си е бил най-дългият в Европа. Остава най-дългият мост на континента до 1998 година, когато в Португалия е завършен мостът Вашку да Гама.

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Мостът Оланд е открит на 30 септември 1972 г. Сред гостите на церемонията, която се проведе от островната страна на моста, беше престолонаследникът Кронпринц Карл XVI Густаф. Построяването на моста е струвало 80 милиона шведски крони. Строителството е отнело около 4 години и половина, като са използвани около 100 000 кубически метра бетон. Мостът е подготвен и за транспортиране на прясна вода от континента до Йоланд. Проектът за мост е получил голяма подкрепа, но е имало и протести. Основното възражение бели, че мостът ще застраши околната среда, вероятно ще предизвика огромен приток на туристи към Йоланд, което ще уязви неговата ценна природа.[1]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aktuellt 1973. K G Bertmarks förlag, 1973.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]