Йоска Йордановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоска Йордановски
югославски партизанин
Роден: 7 април 1921 г.
Починал: 3 май 1942 г. (21 г.)

Йоска Йордановски (на македонска литературна норма: Јоска Јорданоски – Сандански) с псевдоним Сандански е югославски партизанин и деец на НОВМ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 април 1921 година в прилепското село Ленище. Семейството му се премества в Прилеп, когато е на три години. Завършва основно образование и започва да продава зеленчуци в магазина на Методи Андонов Ченто. Става футболист и играе за ФК Граждански, а след това преминава в махленския клуб „Шаторов Камен“. От 1940 членува в Местния комитет на СКМЮ. Същата година е арестуван и лежи 15 дни в затвора заедно с роднината си Ченто. След това югославските власти го интернират в лагера Междуречие в Иваница.

На 12 септември заедно с шестима други партизани Йордановски създава прилепската партизанска чета, която по-късно се присъединява към Прилепския партизански отряд „Гоце Делчев“. На 22 април 1942 с негово участие се създава Битолския партизански отряд „Пелистер“. На 3 май 1942 при битолското село Орехово отряда е обкръжен от български военни части и полиция и Йордановски е уби[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония