Йохан Якоб Кауп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йохан Якоб Кауп
Johann Jakob Kaup
германски зоолог

Роден
Починал
4 юли 1873 г. (70 г.)
Научна дейност
Област Биология

Йохан Якоб Кауп (на немски: Johann Jakob Kaup) е германски зоолог със значителни приноси в областта на палеонтологията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кауп е роден през 1803 година в Дармщат. Той учи последователно в Гьотингенския, Хайделбергския и Лайденския университет. След завръщането си в Дармщат е асистент, а от 1840 година - инспектор в музея на великото херцогство Хесен-Дармщат.

През 1829 година Кауп публикува книгата „Skizze zur Entwickelungsgeschichte der europäischen Thierwelt“, в която разглежда животинския свят, като развил се от по-низши към по-висши форми - от земноводните през птиците до хищниците. По-късно той отхвърля този свой труд като младежка грешка и след публикуването на „Произход на видовете“ на Чарлз Дарвин се обявява против еволюционната теория.

Йохан Якоб Кауп провежда проучвания на значителните фосилни находки в околностите на Дармщат и придобива солидна репутация с труда си „Beiträge zur näheren Kenntniss der urweltlichen Säugethiere“ (1855-1862). Той е автор и на „Classification der Säugethiere und Vögel“ (1844) и, в съавторство с Хайнрих Георг Брон, на „Die Gavial-artigen Reste aus dem Lias“ (1842-1844).

Йохан Якоб Кауп умира през 1873 година в Дармщат.