Фосил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фосил на Ихтиозавър
Isocrinus nicoleti

Фосилите (от латински fossilis, fodio „копая“), или вкаменелости, са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена.

Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, фрагменти от тях, отпечатъци от телата на животни и растения. Фосилите се срещат в седиментните скали и много рядко в метаморфни скали със седиментен проиход. Разпределението на фосилите е неравномерно. Различават се 2 крайности по отношение на разпределението - „неми“ или още стерилни пластове (в тях няма фосили), и органогенни скали (почти 100% изградени от фосилни останки).

Фосилите имат голямо значение за палеонтолозите. Чрез тях се определя относителната възраст на скалите, в които се срещат. Някои фосили са индикатори за палеообстановката.

Условия за образуване[редактиране | редактиране на кода]

Добри условия съществуват в морските басейни. След смъртта организмовите останки се отлагат на дъното, покриват се с мека утайка, която ограничава достъпа на кислород. Блатните и езерните условия също благоприятстват запазването на фосилите. В реките условията са по-неблагоприятни, тъй като хидродинамиката на водата е силна.

Къде да ги намерим[редактиране | редактиране на кода]

Морският бряг е най-подходящото място за търсене. Близо до брега вкаменелостите се намират най-лесно, тъй като вятърът и вълните отмиват почвата и растенията и оголват брега.

Срещат се и в пустините. Те са идеални, защото ги запазват цели. В някои пустини се срещат останки на динозаври. Техните яйца се срещат и в днешни времена.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]