Кагера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кагера
RusumoFalls2.jpg
Водопадът Русумо в горното течение на реката
Общи сведения
Местоположение  Бурунди
 Руанда
 Танзания
 Уганда
Дължина 420 km
Водосб. басейн Нил km²
Начало
Координати 0°56′40.92″ ю. ш. 31°46′36.12″ и. д. / 0.9447° ю. ш. 31.7767° и. д.
Кагера в Общомедия

Кагера (Акагера) е река в Източна Африка.

Води началото си от Бурунди, близо до северния край на езерото Танганика. Протича през териториите на Руанда, Танзания и Уганда.

Тя е най-дългият и най-пълноводният приток на езерото Виктория. Образува се при сливането на реките Нябаронго (Nyabarongo) и Рувубу (Ruvubu), недалеч от езерото Рверу[1]. Водосборният ѝ басейн обхваща 60 000 km2[2]. Средното ѝ течение служи за граница между Руанда и Танзания.

Напоследък реката се приема като началото на р. Нил, тъй като е най-дългият приток на ез. Виктория. Водите, изтичащи от Кагера, се вливат във Виктория, изтичат през оттока на езерото р. Виктория-Нил, която преминава в р. Бели Нил и дава началото на великата африканска река Нил[1].

Протича на север, приемайки води от множество малки езера. В горното течение на реката се намира водопадът Русумо. В средното ѝ течение е разположен националният парк „Кагера“ и по нея преминава границата между Танзания и Руанда. В долното си течение преминава през Танзания и се влива в езерото Виктория на 40 km северно от гр. Букоба.

Плаването в по-голямата част на реката е невъзможно. Единственото пристанище на реката е в долното ѝ течение - Квака в Танзания[1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.