Казимир Местр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Казимир Местр
Casimir Maistre
френски изследовател
Снимка на Казимир Местр, 1890 г.
Роден
Починал
Монпелие, Франция

Националност Франция
Научна дейност
ОбластГеография

Казимир Местр (на френски: Casimir Maistre) е френски географ, изследовател на Африка.

Произход и младежки години (1867 – 1889)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 септември 1867 година във Вилньовет, Франция, четвърто дете в семейството на Жул Местр и Ан-Мари. През 1885 завършва Морското училище и постъпва в търговския флот. За няколко години посещава доста пристанища в света, в т.ч. и устието на река Конго. Започва да изпраща дописки до Френското географско дружество, което се заинтересува от заложбите му. Дружеството го насърчава морално и материално да завърши обучението си в Морската академия и да предприеме изследвания в Африка.

Експедиционна дейност (1889 – 1895)[редактиране | редактиране на кода]

През 1889 – 1891 г. предприема първата си експедиция на остров Мадагаскар. Пресича острова от северозапад на югоизток, като изследва природните ресурси и „прокарва“ пътища за по-нататъшното колонизиране на Мадагаскар от Франция.

През 1892 – 1893 г. се изкачва по река Кума (десен приток на Убанги), пресича вододела Конго-Чад и открива течащата на север река Грибинги (ляв приток на Баминги, която е лява съставяща на Шари). Спуска се по нея до устието ѝ, оттам продължава на северозапад и открива река Уам (ляв приток на Шари). Тръгва на запад, пресича река Логоне (ляв приток на Шари) при Лаи (9°24′ с. ш. 16°18′ и. д. / 9.4° с. ш. 16.3° и. д.) и достига до горното течение на река Бенуе (ляв приток на Нигер) при устието на десния ѝ приток река Майо-Кеби. Преминава на югозапад през Йола и от Иби се спуска по Бенуе и Нигер до Атлантическия океан.

Местр сключва няколко договора с местните вождове, които договори спомагат по-късно за безпрепятственото проникване на Франция в тези райони и тяхното колонизиране.

През 1894 г. е удостоен със златен медал от Френското географско дружество за постиженията си в Централна Африка, а следващата година издава основния си труд посветен на проведената експедиция: „A travers l'Afrique Centrale“, Paris, 1895 (в превод „През Централна Африка“), като е приложена и съставената от него, на основата на топографските му измервания, детайлна карта в мащаб 1:320 000.

Следващи години (1895 – 1957)[редактиране | редактиране на кода]

След завръщането си от Африка Местр повече не се занимава с изследователска дейност. По молба на баща си се включва в управлението на семейната фабрика, която съществува повече от век. По това време се жени, а след смъртта на баща си става директор на фабриката.

Умира на 20 септември 1957 година в Монпелие на 89-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, Москва, 1973, стр. 407 – 408, 423.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Casimir Maistre в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​