Направо към съдържанието

Калининградски зоопарк

Калининградски зоопарк
Калининградский зоопарк
Музеи в Русия
Входът в зоопарка
МестоположениеКалининград
Тематиказоология
Основан1896 г.
Сайтkldzoo.ru
54.7204° с. ш. 20.4874° и. д.
Местоположение в Калининградска област
Калининградски зоопарк в Общомедия

Калининградски зоопарк (на руски: Калининградский зоопарк) e сред най-големите и стари зоопаркове в Русия.

Зоопаркът в Калининград е открит през 1896 година. В неговата колекция, която заема площ от 16,5 хектара, са представени 315 видове животни, числеността на живите експонати съставлява 2264 особи (по данни за състоянието през 2005).

Калининградският зоопарк едновременно е и ботаническа градина. Забележителността на парка са не толкова животните, колкото редките растения (например Гинко).

В зоопарка може да се види и скулптори на животни: бронзова статуя на лос, каменна статуя на орангутан и други. Входа на зоопарка е украсен с група скулптурни портрети на разни животни. На територията на зоопарка се намират и няколко довоенни здания и фонтан.

Дете на слон в зоопарка, 1911 г.

Понастоящем в Калининградския зоопарк се гледат 2264 животни от вида, отсред тях:

54 вида животни са включени в Международната червена книга, от тях:

  • млекопитаещи – 23 вида;
  • птици – 12 вида;
  • безгръбначни – 10 вида;
  • земноводни – 1 вида;
  • риби – 8 вида.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Калининградский зоопарк“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​