Калугерово (област Пазарджик)

From Уикипедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Калугерово.

Калугерово
      
Герб
The Nativity of Mary.jpg
Общи данни
Население 1350 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 1164 (НСИ)
Землище 32,472 km²
Надм. височина 262 m
Пощ. код 4462
Тел. код 03515
МПС код РА
ЕКАТТЕ 35571
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
Община
   - кмет
Лесичово
Серьожа Лазаров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Калугерово
Ангел Божилов
(ВОЛЯ)
Калугерово в Общомедия

Калугерово (до 1878: Гелвере, от 1952 до 1968: Сребрино) е село в Южна България, в община Лесичово, област Пазарджик.

Кметство Калугерово

География[edit | edit source]

Селото е на 16 км северно от гр. Септември и 19 км северозападно от Пазарджик, край двата бряга на река Тополница, при изхода ѝ в пазарджишкото поле, в южното подножие на Средна гора на височина от 255 м. Селото е с преходноконтинентален климат, разположено в горнотракийската климатична подобласт. Почвите в землището му са предимно канелени горски и алувиално-ливадни.

Село Калугерово се свързва посредством автомагистрала „Тракия“с град София/85 км/и град Пловдив/55 км/.

История[edit | edit source]

Калугерово е старо селище. С името Калугеллер („Калугерите“ на турски) се споменава в турски регистър от 1576 г. При подготовката за Априлското въстание е основан местен революционен комитет. Селото изпраща свой представител в оборищенското събрание – Теофил Бейков. По време на въстанието населението се изтегля към връх Еледжик (дн. Бенковски, 1186 м.) в Ихтиманска Средна гора. Част от въстаниците се присъединяват към Хвърковата чета на Бенковски. При потушаване на въстанието, 153 къщи са опожарени от турците.

Културни и природни забележителности[edit | edit source]

Калугеровски манастир Св. Никола[edit | edit source]

Намира се над село Калугерово в полите на Средна гора. Според някои сведения манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи (XI-XIII век) и в 1419 е разрушен от турците, но по-късно е възстановен. Споменава се за пръв път в ръкописна бележка от 1693 върху миней. През XVII и XVIII в. Калугеровският манастир е средище на книжовна дейност. По време на Априлското въстание (1876) е изгорен от турците. През 1906 – 08 е изграден наново. Запазена е мраморна плоча от времето на римския император Юлиан (361 – 363) и няколко мраморни плочи от XIX и началото на ХХ век с надписи на български език.

Други[edit | edit source]

В землището на селото е открита находка от бронзови двойни брадвички от праисторически времена. Има предположения за наличие на могили.

Редовни събития[edit | edit source]

18, 19, 20 юли 2008 година – Илинденски културни дни, Калугерово 2008 година, посветени на 20 юли – Илинден, общоселски празник – събор, провеждан в Калугерово от 1419 година в памет на загиналите в борбата против османската власт в този край.

9 март 2008 година – Неделя Сиропустна. Сирни заговезни. Всеопрощение. Дервишовден (Кукеровден). Един от най-големите и тачени общоселски празници в първото евросело Калугерово, организиран и провеждан от читалище „Теофил Бейков“ посветен, както на християнската традиция за опрощаване на греховете към ближния, така и на езическата традиция, останала още от времето на древните траки, посветена на зараждащата се природа след тежка зима и прогонване на злото от домовете и душите на хората.

9 май-Свети Николай-Летни. Празничен събор на манастир „Свети Никола“

8 септември-Храмов празник на църквата „Света Богородица“в Калугерово

6 декември-Храмов празник на манастир „Свети Никола“

Личности[edit | edit source]


Други[edit | edit source]

Селото е с добре развити лозарство, овощарство и животновъдство. Здравната служба в селото е основана през 1905 г. Килийни училища е имало при черквата в Голямата махала (учител Теофил Бейков) и в Малката махала (учител Измирлиев – Македончето); през 1847 е открито класно училище, през 1904 – прогимназия. Читалището в Калугерово носи името „Теофил Бейков“ (осн. 1907 по името „Зора“) и е с музейна сбирка.

Има няколко фирми и предприятия, сред които фабрика за производство на маратонки и чорапи, Калуфрукт гр. София, ГаленФарма – цех за производство на лекарства, ХАФ Технолоджи Продъктс ЕООД – фирма под германско управление, специализирана в производството и обработката на стоманени елементи и др.

Галерия[edit | edit source]

Външни препратки[edit | edit source]