Камара на представителите на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Камара на представителите на САЩ
United States House of Representatives
United States House of Representatives chamber.jpg
Обща информация
Тип Долна камара на Конгреса на САЩ
Ръководители
Говорител Нанси Пелоси
Избран 3 януари 2019 г.
Състав
Парламентарни групи

Мнозинство (232)

Малцинство (198)

Други (1)

Незаети (4)

  •      Незаети места (4)
Допълнителна информация
Последни избори 6 ноември 2018 г.
Камара на представителите на САЩ в Общомедия

Камара на представителите на САЩ (на английски: United States House of Representatives или съкратено The House) е долната камара на Конгреса на САЩ, докато другата е Сенатът. В Камарата на представителите, всеки щат е представен пропорционално на населението си и има право на поне един представител (конгресмен). Общият брой на представителите е определен да бъде 435. Мандатът на всеки представител е две години, но той има право да бъде преизбиран неограничен брой пъти.

Съставът и правомощията на Конгреса са установени от член първи на американската конституция. От създаването си през 1789 г. всички представители са пряко избирани. В днешно време, освен 435-те представители има допълнителни 6 представители без право на глас, с което общият брой на членовете на Конгреса става 441.[1] Към 2010 г., най-голяма е делегацията на Калифорния – 53 представители. Седем щати са представяни само от един човек: Аляска, Делауеър, Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Върмонт и Уайоминг.[2]

Камарата на представителите е натоварена с отговорността да приема федералното законодателство, а законите се изпращат за разглеждане от президента след съгласуване със Сената. Камарата има и изпълнителна власт: тя инициира всички закони, подвежда под съдебна отговорност федерални служители (процедура, известна като импийчмънт) и избира президент, в случай че никой кандидат не получи мнозинство след избори. Камарата провежда събранията си в южното крило на Капитолия на САЩ.

Ръководителят на Камарата на представителите се нарича говорител. Той се избира от членовете на Камарата, което означава, че по традиция той е и водач на партията с мнозинство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Determining Apportionment. // Посетен на 5 март 2020.
  2. United States House of Representatives, Ballotpedia.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]