Партия на отчетността, компетентността и прозрачността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Канадска онлайн партия)
Канадска онлайн партия
Parti Canadien EN Ligne (OPC)
Ръководител(и)Майкъл Никула
Основана1 октомври 2010 г.
Седалище388 King Св. W – PO Box 30002 Toronto ON, M5V 1K0
ИдеологияПряка демокрация
Камара на представителите
0 / 338
Сайтwww.onlineparty.ca

Канадската онлайн партия (на френски: Parti Canadien EN Ligne), съкратено OPC, е канадски уеб сайт и федерално регистрирана политическа партия създадена през октомври 2010 г. Партията е създадена от Майкъл Никула от Торонто.

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Канадската онлайн партия е политически необвързана партия, създадена върху принципите на директната електронна демокрация, при която членовете гласуват директно по специфични проблеми, чрез партиен уеб сайт, и в отговор на което, партийни лица (кандидати) трябва да подкрепят позицията по проблема, изразена от мнозинството, независимо от своята лична позиция. За да се осигури отчетност, всички представители на партията, трябва да си подпишат своята оставка, преди да могат да бъдат годни да кандидатстват за пост в партията. Всеки представител на партията който гласува срещу волята на мнозинството може да бъде задължен да си подаде оставката.

Политическа платформа[редактиране | редактиране на кода]

Канадската онлайн партия няма поставена политическа програма. Политическата платформа е набор от проблеми, поставени на уеб сайта на партията, гласувани от членовете и групирани по категории, например икономика, здравеопазване, енергетика, околна среда и др. Ключовия аспект на платформата е важността дадена на определени категории, въпреки че определени проблеми и съответстващите им позиции се определят изцяло от гласовете на членовете на партията.

Членуване[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от повечето познати политически партии, всички пълноправни гласоподаватели, включително и привърженици на други федерални партии, имат правото, а и са силно окуражавани да бъдат членове на Канадската Онлайн Партия, с цел да гласуват и обсъждат проблемите. В този смисъл Канадската онлайн партия прилича повече на виртуален Кандаски парламент, като представя всички политически партии, отколкото да прилича на традиционна политическа партия.

За да се подсигури, че всеки гласуващ пуска само един глас по даден проблем, се отчитат само гласовете на членовете, по отношение на официалната позиция на партията, и членовете се ауторизиратнеясно? ], след като подадат в Канадската онлайн партия специална хартиена молба, одобрена от Elections Canada. Чрез този процес, всеки член на Канадската Онлайн Партия, и неговия съответстващ избирателен регион е възможно да бъде потвърден през Националния регистър на гласоподавателите, по подобие на идентификационния процес по време на Федералните избори в Канада.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Online Party of Canada в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​