Кане Корсо Италиано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кане корсо италиано
Cane corso głowa profil 493o.jpg
Характеристики
Ръст Мъжки: 64—68 см
Женски: 60—64 см
Тегло Мъжки: 45—50 кг
Женски: 40—45 кг
Произход
Страна Flag of Italy.svg Италия
Кане корсо италиано в Общомедия
Размери на породата

Кане корсо италиано (на латински: cohors – защитник) е брахицефална италианска порода кучета от рода на мастифите.

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

Кане корсо се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова/светлокафява окраска. То е с релефна и мощна мускулатура, грациозни движения, високо и снажно на ръст.[1]

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Невероятно добро сработване със стопанина, използвано преди всичко за охрана, а впоследствие и като домашен любимец предвид привързаността му към семейството. Обича деца. В Италия породата се е наложила като „куче на мафията“, заради нрава му досущ приличащ на член на Коза Ностра – себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията, и жесток към всички, които я наранят. Притежава спокойствие и вдъхва респект присъщи за уравновесените и държащи под контрол положението огромни породи. Кане Корсо никога не атакува без причина. Може наоколо да е пълно с всевъзможни дразнещи го котки, други кучета или странични шумове, ако стопанина не му подаде команда то остава безмълвно. Изключително податливо към дресировка. Понякога не се нуждае и от думи, един поглед е достатъчен за това интелигентно куче, за да разбере какво се желае от него. Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност. Ще се изненадате с каква лекота прескача препятствия или догонва зададена цел. Кучето се подчинява на всички в семейството, но избира само един от тях за свой стопанин и счита неговата дума за неоспорим закон. Когато дълго време той отсъства корсото страда, има нужда от човешка близост и внимание, за което се отплаща с подчинение и любов.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Породата е природно неподатлива към болести, много рядко вашето куче ще заболее за разлика от останалите породи. Затова и опазването на породата „чиста“ при кане корсо е по-строга отколкото при останалите. Това куче практически е неуязвимо и „имунизирано“ към всякакви инфекции. Бързо се адаптира към нова обстановка, движенията му са бавни, сигурни и грациозни. Понякога се използва и при лов на едър дивеч. Ако му се подаде команда то атакува без да отстъпва без значение дали се бори с вълк или по-едро от него животно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]