Направо към съдържанието

Каньон на Бозул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каньон на Бозул
Le canyon de Bozouls
Дупката на Бозул
Изглед от въздуха от юг
Изглед от въздуха от юг
Общи данни
Местоположениедолината на река Дурду
Надм. височина500 м m
РекиДурду
Инфраструктура
СелищаБозул
Каньон на Бозул в Общомедия

Каньонът на Бозул (на френски: Le canyon de Bozouls), известен още като Дупката на Бозул (на френски: Trou de Bozouls), е подковообразно дефиле с впечатляващи размери: 400 м в диаметър и повече от 100 м дълбочина, намиращо се на територията на град в департамент Аверон.

Този забележителен геоложки обект е естествено образуван стръмен меандър в продължение на хилядолетия вследствие на ерозивното действие и химическа ерозия на течащите води на река Дурду във варовиковите скали на карстовия район на платото „Causse Comtal“.

Определен е като чувствителна природна зона и е дом на естествени местообитания, фауна и флора. За разглеждане на меандъра и красивите гледки са направени туристически пътеки, снабдени с дървени пешеходни мостове, позволяващи да се пресича реката през всички сезони.

Географската конфигурация на обекта винаги го е превръщала в естествена отбранителна позиция. Първоначално селото и неговият замък (от 9 век и е почти разрушен) са изградени на скалистия израстък в средата на меандъра, който е достъпен само от юг. През вековете къщите се разпространяват към отсрещния бряг на ръба на платото.

От 2010 г. младежкият комитет на Бозул организира „Festà del Traouc“, фестивал за съвременна музика на върха на геоложкия обект. През 2020 г. каньонът получава наградата за избор на пътешественика.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Chùa Linh Phước в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​