Карибски пирати (филмова поредица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карибски пирати
Pirates of the Caribbean
Корабът „Черната перла“
Корабът „Черната перла“
Режисьори Гор Вербински (1 – 3)
Роб Маршъл (4)
Джоакхим Рхьонинг и Еспен Сандберг (5)
Продуценти Джери Брукхаймър
Сценаристи Тед Елиът и Тери Росио (1 – 4)
Джеф Нейтънсън (5)
В ролите Джони Деп
Джефри Ръш
Кевин Макнали
Орландо Блум (1 – 3, 5)
Кийра Найтли (1 – 3,5)
Чоу Юн-Фат (3)
Пенелопе Крус (4)
Йън Макшейн (4)
Музика Ханс Цимер
Разпространител Walt Disney Studios
Премиера 2003
Времетраене 730 минути (1 – 5)
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Бюджет Общо (4 филма):
$1,043,500,000
Приходи Общо (4 филма):
$3,729,577,967
Общомедия В Общомедия

„Карибски пирати“ (на английски: Pirates of the Caribbean) е поредица от 5 филма, продуцент е Джери Брукхаймър.

Режисьори на филмите са Гор Вербински (1 – 3), Роб Маршъл (4) и Джоакхим Рхьонинг и Еспен Сандберг (5).

Сценаристи са Тед Елиът и Тери Росио (1 – 4), и Джеф Нейтънсън (5). Първият излязъл филм е Карибски пирати: Проклятието на Черната перла през 2003 г. Бюджетът за него е 140 милиона долара, приходите са 654 милиона долара. Вторият филм е Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца излиза през 2006 г. Със бюджет от 225 милиона долара, приходите са 1.066 милиарда долара. Втората и третата част са заснети заедно. Третият филм излиза на екран през 2007 г. Карибски пирати: На края на света, бюджетът е 300 милиона долара, а приходите 963 милиона долара. Четвъртият филм е Карибски пирати: В непознати води, излиза през 2011 г. Бюджетът е 378,5 милиона долара, това е най-големия бюджет за филм някога. Приходите са 1.045 милиарда долара. Петият филм Карибски пирати: Мъртвите не разказват истории, ще излезе на 26 май 2017 г. Във него се завръща Орландо Блум в ролята на Уил Търнър. Четирите филма досега са донесли приходи от над 3,73 милиарда долара.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Проклятието на Черната перла (2003)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър е млад ковач, влюбен в Елизабет Суон, дъщеря на губернатора. Една нощ градът е нападнат от пиратския кораб „Черната перла“, чийто екипаж, предвождан от капитана Хектор Барбоса, е прокълнат заради алчността си да са нито живи, нито мъртви. Наглед те са обикновени хора, но не могат да бъдат убити, и не изпитват удоволствията от живота, а лунната светлина разкрива истинската им същност – живи скелети. Те пленяват дъщерята на губернатора, а младият Уил Търнър предлага на Джак да отидат заедно и да я измъкнат, но и пиратът има основание да се съгласи с него.

Сандъкът на мъртвеца (2006)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър и Елизабет Суон са арестувани от лорд Кътлър Бекет, тъй като са помогнали на капитан Джак Спароу да избегне въжето. Бекет предлага сделка на Уил Търнър: свободата на Елизабет срещу компаса на Спароу. Компасът, който сочи към това, което най-много желаеш.

В същото време Джак получава известие от Бил Търнър „Каиша“ (бащата на Уил Търнар), че „срокът е изтекъл“ – 13 години Джак е бил капитан на „Черната перла“ и сега трябва да служи сто години на „Летящият холандец“, кораба на Дейви Джоунс. „Каиша“ слага черно петно на Спароу за да може кракен – ужасното чудовице с огромни пипала и зъбата си паст на Дейви Джоунс да го намери и да го убие. Ужасяващото чудовище намира капитан Спароу и го изяжда заедно с кораба „Черната перла“.

На края на света (2007)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър и Елизабет Суон обединяват силите си с капитан Барбоса (Джефри Ръш) и приятелката им Калипсо в отчаяно приключение за освобождаването на капитан Джак Спароу (Джони Деп) от неговия умопомрачителния капан на Дейви Джоунс (Бил Най) – докато ужасяващият кораб-призрак, Летящият холандец, под контрола на Източно-индийската търговска компания, се е шок и ужас в Седемте морета. Лавирайки между коварства, предателства и морски бури, те трябва да се доберат до екзотичния Сингапур и да се изправят срещу лукавия китайски пират Сао Фен.

В непознати води (2011)[редактиране | редактиране на кода]

При една неочаквана среща, Джак се сблъсква с Анджелика – жена от миналото му, която без да губи време го убеждава да тръгне с нея, а целта на пътуването е една – да се стигне до истинския Извор на младостта. Въпреки че я познава от много години, Джак не е сигурен какви са истинските намерения на Анджелика. Но когато тя го принуждава да се качи на кораба „Отмъщението На Кралица Ана“, чийто капитан е конкурентния пират Черната брада, Спароу попада в ситуация, от която много трудно ще се измъкне. Екипажа пленява русалка, която се влюбва в едно момче, което е в плен на Черната брада. Причината поради, която я пленяват, е че им трябва сълза на русалка и вода от Извора на младоста, за да може Черната брада да е вечно млад.

Oтмъщението на Салазар (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Потопен в изцяло ново приключение, злочестият капитан Джак Спароу затъва още повече в блатото на каръщината, когато установява, че смъртоносните призрачни пирати са избягали от Триъгълника на дявола и са поели на мисия да убият всички пирати в морето... включително и него. Начело на зловещата дружина е старият враг на Спароу – капитан Салазар. Единствената надежда за оцеляване на Джак е да намери Тризъбеца на Посейдон – мощен артефакт, който осигурява на своя притежател власт над всички морета.

Екип и други[редактиране | редактиране на кода]

Роля Филм
Карибски пирати: Проклятието на Черната перла Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца Карибски пирати: На края на света Карибски пирати: В непознати води Карибски пирати: Отмъщението на Салазар
Режисьор Гор Вербински Роб Маршъл Юахим Рьонинг &
Еспен Санберг[1]
Продуцент Джери Брукхаймър
Сценаристи Тед Елиът & Тери Росио
Стюард Бийтъл
Джей Лоуперт
Тед Елиът & Тери Росио Джеф Нейтънсън
Музика Ханс Цимер и Клаус Баделт Ханс Цимер Ханс Цимер със
Родриго и Габриела
Ханс Цимер
Оператор Дариуз Волски Пол Камерън
MPAA Rating PG-13   неизвестно
Времетраене 143 минути 150 минути 169 минути 136 минути 129 минути

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. FLEMING JR, MIKE. 'Kon-Tiki' Helmers Joachim Rønning and Espen Sandberg Land 'Pirates Of The Caribbean 5'. // Deadline Holloywood, 29 май 2013. Посетен на 29 май 2013.