Карибски пирати (филмова поредица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карибски пирати
Pirates of the Caribbean
Корабът „Черната перла“
Корабът „Черната перла“
РежисьориГор Вербински
(1 – 3)
Роб Маршъл (4)
Юахим Рьонинг и Еспен Санберг (5)
ПродуцентиДжери Брукхаймър
СценаристиТед Елиът и Тери Росио (1 – 4)
Джеф Нейтънсън (5)
В ролитеДжони Деп
Джефри Ръш
Кевин Макнали
Орландо Блум
(1 – 3, 5)
Кийра Найтли
(1 – 3, 5)
Чоу Юн-Фат (3)
Пенелопе Крус (4)
Йън Макшейн (4)
МузикаХанс Цимер
РазпространителWalt Disney Studios
Премиера2003
Времетраене726 минути (1 – 5)
Страна САЩ
Езиканглийски
БюджетОбщо (1 – 5):
1,274 млрд. долара
ПриходиОбщо (1 – 5):
4,56 млрд. долара
Карибски пирати в Общомедия

„Карибски пирати“ (на английски: Pirates of the Caribbean) е поредица от 5 филма, продуцент е Джери Брукхаймър. Идеята за тях идва от атракция в един от Walt Disney парковете със същото наименование, отворен от 1967.

Режисьори на филмите са Гор Вербински (1 – 3), Роб Маршъл (4) и Юахим Рьонинг и Еспен Санберг (5).

Сценаристи са Тед Елиът и Тери Росио (1 – 4), и Джеф Нейтънсън (5). Първият излязъл филм е „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“ през 2003 г. Бюджетът за него е 140 милиона долара, приходите са 654 милиона долара. Вторият филм е „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“, излиза през 2006 г. С бюджет от 225 милиона долара, приходите са 1,066 милиарда долара. Втората и третата част са заснети заедно. Третият филм излиза на екран през 2007 г. „Карибски пирати: На края на света“, бюджетът е 300 милиона долара, а приходите 963 милиона долара. Четвъртият филм е „Карибски пирати: В непознати води“, излиза през 2011 г. Бюджетът е 378,5 милиона долара – най-големият бюджет за филм дотогава. Приходите са 1,045 милиарда долара. Четирите филма общо са донесли приходи от над 3,73 милиарда долара. Петият филм „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ (с оригинално заглавие „Карибски пирати: Мъртвите не говорят“) излиза в САЩ на 26 май 2017 г. В него се завръща Орландо Блум в ролята на Уил Търнър.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Проклятието на Черната перла (2003)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър е млад ковач, влюбен в Елизабет Суон, дъщеря на губернатора. Джак Спароу, известен и търсен пират, също пристига в града, загубил кораба си след бунт. Една нощ градът е нападнат от пиратския кораб „Черната перла“, чийто екипаж, предвождан от капитана Хектор Барбоса, е прокълнат заради алчността си да са нито живи, нито мъртви. Наглед те са обикновени хора, но не могат да бъдат убити, и не изпитват удоволствията от живота, а лунната светлина разкрива истинската им същност – живи скелети. Те пленяват дъщерята на губернатора, а младият Уил Търнър предлага на Джак да отидат заедно и да я измъкнат, но и пиратът има основание да се съгласи с него.

Сандъкът на мъртвеца (2006)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър и Елизабет Суон са арестувани от лорд Кътлър Бекет, тъй като са помогнали на капитан Джак Спароу да избегне въжето. Бекет предлага сделка на Уил Търнър: свободата на Елизабет срещу компаса на Спароу – компасът, който сочи към това, което най-много желаеш.

В същото време Джак получава известие от Бил Търнър - Каиша (бащата на Уил Търнар), че „срокът е изтекъл“ – 13 години Джак е бил капитан на „Черната перла“ и сега трябва да служи сто години на „Летящия холандец“, кораба на Дейви Джоунс. Каиша слага черно петно на Спароу, за да може кракен – ужасното чудовище с огромни пипала и зъбата си паст на Дейви Джоунс да го намери и да го убие. Ужасяващото чудовище намира капитан Спароу и го изяжда заедно с кораба „Черната перла“.

На края на света (2007)[редактиране | редактиране на кода]

Уил Търнър и Елизабет Суон обединяват силите си с капитан Барбоса (Джефри Ръш) и приятелката им Калипсо в отчаяно приключение за освобождаването на капитан Джак Спароу (Джони Деп) от неговия капан на Дейви Джоунс (Бил Най) – докато ужасяващият призрачен кораб „Летящия холандец“, под контрола на Източноиндийската търговска компания, сее шок и ужас в Седемте морета. Лавирайки между коварства, предателства и морски бури, те трябва да се доберат до екзотичния Сингапур и да се изправят срещу лукавия китайски пират Сао Фен.

В непознати води (2011)[редактиране | редактиране на кода]

При една неочаквана среща Джак се сблъсква с Анджелика – жена от миналото му, която без да губи време го убеждава да тръгне с нея, а целта на пътуването е една – да се стигне до истинския Извор на младостта. Въпреки че я познава от много години, Джак не е сигурен какви са истинските намерения на Анджелика. Но когато тя го принуждава да се качи на кораба „Отмъщението на кралица Ана“, чийто капитан е конкурентния пират Черната брада, Спароу попада в ситуация, от която много трудно ще се измъкне. Екипажът пленява русалка, която се влюбва в едно момче, което е в плен на Черната брада. Причината, поради която я пленяват, е че им трябва сълза на русалка и вода от Извора на младостта, за да може Черната брада да е вечно млад.

Карибски пирати: Отмъщението на Салазар (Мъртвите не говорят) (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Потопен в изцяло ново приключение, злочестият капитан Джак Спароу затъва още повече в блатото на каръщината, когато установява, че отдавна прокълнати призраци са избягали от Дяволския триъгълник (Бермудския триъгълник) и са поели на мисия да убият всички пирати в морето... включително и него. Начело на зловещата дружина е старият враг на Спароу – убиецът на пирати капитан Салазар - Касапина на морето. Единствената надежда за оцеляване на Джак е да намери Тризъбеца на Посейдон – мощен артефакт, който осигурява на своя притежател власт над всички морета и може да свали всички морски проклятия.

Екип и други[редактиране | редактиране на кода]

Роля Филм
Карибски пирати: Проклятието на Черната перла Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца Карибски пирати: На края на света Карибски пирати: В непознати води Карибски пирати: Отмъщението на Салазар
Режисьор Гор Вербински Роб Маршъл Юахим Рьонинг &
Еспен Санберг[1]
Продуцент Джери Брукхаймър
Сценаристи Тед Елиът & Тери Росио
Стюард Бийтъл
Джей Лоуперт
Тед Елиът & Тери Росио Джеф Нейтънсън
Музика Ханс Цимер и Клаус Баделт Ханс Цимер Ханс Цимер със
Родриго и Габриела
Ханс Цимер
Оператор Дариуз Волски Пол Камерън
MPAA Rating PG-13 неизвестно
Времетраене 143 минути 150 минути 169 минути 136 минути 129 минути

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. FLEMING JR, MIKE. 'Kon-Tiki' Helmers Joachim Rønning and Espen Sandberg Land 'Pirates Of The Caribbean 5' // Deadline Holloywood, 29 май 2013. Посетен на 29 май 2013.