Направо към съдържанието

Филмов фестивал в Карлови Вари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филмов фестивал в Карлови Вари
Информация
Основан1946 г.
Сайтwww.kviff.com
Филмов фестивал в Карлови Вари в Общомедия

Международният филмов фестивал в Карлови Вари в Западна Чехия (на чешки: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary) се провежда ежегодно през юли.

Фестивалът е утвърдил позицията си на най-значимия кинофестивал в Централна и Източна Европа. Открит е за обществеността и обикновено се посещава от много млади хора от цяла Европа.

Карлови Вари, 41-ви международен филмов фестивал

Кинофестивалът датира от 1946 г., когато в 2 града – Марианске Лазне и Карлови Вари, се провежда кинофестивал без състезателен характер, в който взимат участие 7 държави. През 1948 г. фестивалът се установява трайно в Карлови Вари и придобива конкурсен статус.

До 1958 г. се провежда ежегодно, с изключение на 1953 и 1955 г. В периода 1960 – 1992 г. фестивалът се редува с Московския филмов фестивал. От 1994 г. фестивалът в Карлови Вари започва да се провежда отново ежегодно.

През 1960 г. получава най-престижната в бранша международна категория „А“.

Критична за фестивала се оказва 1989 г. – годината на Нежната революция в Чехия. Разразилите се протестни и революционни събития поставят под въпрос организирането на кинофестивала за годината и неговото бъдеще като цяло. В програмата за 1990 г. са включени чехословашки филми, цензурирани през последните години от комунистическия ред. Това, заедно с появата на значими гости от международното кино, като Милош Форман, Линдзи Андерсън, Анет Бенинг и Робърт де Ниро, помага за спасяването на кинофестивала.

Въпреки положените усилия за спасяването му, бъдещето на фестивала продължава да бъде несигурно, поради силни финансови проблеми и липса на интерес от страна както на правителството, така и на организаторите и зрителите. Сериозните проблеми довеждат до закриването на фестивала през 1992 г.

През 1993 г. е основана фондация към кинофестивала в Карлови Вари, в която участие имат чешкото министерство на културата и управата на града и която помага на фестивала да се възроди. През 1994 г. фестивалът започва напълно нова традиция и самостоятелен живот.

Голямата награда на фествала е Кристален глобус, присъждан в следните категории.

  • „Най-добър игрален филм“

В конкурса могат да участват само филми, създадени след 1 януари на предишната година и неучаствали в конкурсната програма на други международни фестивали. Избраните прожекции обикновено са световни, международни или европейски премиери. Наградният фонд се разпределя поравно между режисьора и продуцента.

  • „Специална награда на журито“
  • „Най-добър режисьор“
  • „Най-добра актриса“
  • „Най-добър актьор“
  • „Специално отличен от журито филм“

Най-добър документален филм

[редактиране | редактиране на кода]

Присъжда се в категориите:

  • „Най-добър документален филм под 30 мин.“
  • „Най-добър документален филм над 30 мин.“
  • „Специално отличен от журито документален филм“

В секцията могат да участват филми, създадени след 1 януари на предишната година.

Кристален глобус за изключителен принос към световното кино

[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година фестивалът отличава поне две забележителни фигури от световното и чешкото кино.

Награда на президента на фестивала

[редактиране | редактиране на кода]

Присъжда се на актьори, режисьори и продуценти, които са допринесли фундаментално за развитието на филмовата индустрия – в тяхната държава или на световно ниво.

Награда на публиката

[редактиране | редактиране на кода]

Публиката избира най-добър филм и наградата се връчва по време на гала вечерята при закриването на фестивала.

Български филми и филмови дейци, отличавани на фестивала

[редактиране | редактиране на кода]