Каснаковски нимфеум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нимфеумът преди 1940 г.
Aкротерий от Каснаковския нимфеум, 2 век, Национален археологически институт с музей

Каснаковският нимфеум е тракийско езическо светилище на Афродита и нимфите, което се намира между родопските села Каснаково и Клокотница.

Представлява полукръгла площадка с аязмо и лечебна вода. Местността е известна под името Гяур бунар. Нимфеумът е построен в края на II в. от ветеран в древноримската армия от тракийски произход. То е сред най-добре запазените тракийски светилища в България.[1]

Според разкопките след 3 десетилетия вярна служба на императора военноначалникът Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос получава парче земя, край днешното село Каснаково. Пленен от красотата и мистиката на извора, Тит Флавий решава в чест на съпругата си Клавдия Монтана, да издигне на това място храм на богинята Афродита.[1]

Там, на върха на хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя, се намира скален извор, почитан от траките като светилище на нимфите. Преданията гласят, че на това живописно място вечер танцуват красивите повелителки на природата – нимфите. Според вярванията, ако жените пият от изворчето вода, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби – смели рожби на Тракия.

По време на християнизацията там е изграден параклис на „Свети Спас“, но от него не е останало нищо. Ежегодно жителите на Каснаково провеждат събори на празника на светеца, в чест на който се оставят дарове, палят се свещи и се хвърлят монети в извора за здраве.

Обектът е обявен за национален паметник на културата през 1968 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Каравеликова, Деси. Светилище на нимфите и Афродита в село Каснаково и разрешаването на една загадка // history.rodenkrai.com. Посетен на 30 ноември 2015 г.