Направо към съдържанието

Каталог на Мандела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Каталог на Мандела
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb
Каталог на Мандела в Общомедия

Каталогът на Мандела (На английски: The Mandela Catalogue) е аналогов филм на ужасите, създаден от американския Ютубър Алекс Кистър през 2021 г., докато той посещава летен колеж. Историята се развива в измисления окръг Мандела, Уисконсин, който е тероризиран от така наречените „алтернативи“ двойници, които принуждават жертвите си да се самоубият. Сериалът стана популярен онлайн чрез рецензии и видеоклипове с реакции от интернет потребители.

Обстановка и жанр[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално действието се развива в началото на 90-те и края на 2000-те, „Каталогът на Мандела“ се развива в рамките на измисления окръг Мандела, разположен в Уисконсин, който е тероризиран от променящи формата си същества, наречени „Алтернативи“. Заместниците, водени от изображението на архангел Гавриил, са почти безсмъртни същества, които имат за цел да изкоренят човечеството, като ги измъчват психологически до точката на самоубийство. Заместниците могат да манипулират аудиовизуални медии, като телевизори, персонални компютри и GPS системи за превозни средства.

Поредицата съдържа много библейски алюзии, отнасящи се до Ноевия ковчег, Адам и Ева, Мария и Йосиф и раждането на Исус. Силно се подразбира, че Заместниците са библейски демони и че Архангел Гавриил всъщност е маскираният Сатана.

Каталогът на Мандела се състои от 8 кратки филма и 5 тома в две „Деяния“. Първият кратък филм беше пуснат на 9 юни 2021 г. Поредицата принадлежи към поджанр на ужасите, наречен аналогов хорър. Частите от поредицата обикновено се представят като намерени заснети материали или от гледна точка на герои във вселената и/или техните електронни устройства. Почти всички части от Акт I са представени във VHS качество, докато повечето части от Акт II са направени в стила на стари цифрови видеоклипове, отразявайки промяната в изобразения период от време.

Разработка и производство[редактиране | редактиране на кода]

Каталогът на Мандела е създаден от седемнадесетгодишния тогава ученик Алекс Кистър от Ричфийлд, Уисконсин, като поредица от кратки видеоклипове, които са започнали през 2021 г., докато са били в летния колеж. Това беше първият филмов проект на Кистър. Той първоначално създава "overthrone" като еднократно видео, базирано на проект за писане в гимназията и планира да направи серия, в която редактира детски анимационни филми, за да бъдат страховити. Въпреки това, поради популярността на видеото, Кистър решава да продължи да прави видеоклипове, следвайки вселената на overthrone в съвременния ден. Той кръщава сериала след ефекта на Мандела [необходим цитат]

Той разполага с нисък бюджет и използва основен монтаж: сцените се снимат в дома му и героите се изобразяват от приятелите му чрез неподвижни изображения и гласове. Майката на Кистър веднъж играеше заместник. В интервю за GQ Кистър каза, че иска да развие своя ужас от „уплахи от скок, които предизвикват физиологична реакция, а не психологическа реакция.“

Кистър каза, че поредицата първоначално е започнала като творчески изход за екзистенциалната криза, с която са се занимавали, особено когато става дума за темата за религията и християнството. Сериалът е вдъхновен и от изолацията и загубата на сигурност, които Кистър преживя в резултат на пандемията от COVID-19.

През октомври 2022 г. Кистър работи с Мейкшип (на английски: Makeship) за пускане на стоки за поредицата.