Кейносуке Еноеда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кейносуке Еноеда
японски каратист
Роден: 4 юли 1935 г.
Починал: 29 март 2003 г. (67 г.)
?, ?

Кейносуке Еноеда (Keinosuke Enoeda, 1935-2003), 8 дан, е наричан още "Тигърът", заради несломимият боен дух, който показал в състезателната си кариера.

Роден е във Фукуока, Япония в семейство на самураи на 4 юли 1935. На 7 години започва да тренира джудо, участва в състезания и достига 2 дан. На 17 години гледа демонстрация по карате от двама възпитаници на университета Takushoku. Така джудо губи един обещаващ състезател. Тъй като освен акадамичните си заслуги, този университет е известен със своята спортна секция, специално тежките тренировки по карате, Еноеда постъпва в него.

След 2 години той взима 1 дан, след още 2 години (когато е на 21) е вече капитан на университетският отбор. Именно по това време той е имал честта да получи инструкции и от Гичин Фунакоши.

След завършването си през 1957, Еноеда е поканен да премине специалният инструкторски курс към Японската Карате Асоциация (ЯКА). Така преминава интензивно всекидневно тригодишно обучение под ръководството на Масатоши Накаяма и Хидетака Нишияма.

Винаги ревностен състезател, Еноеда редовно взима участие в различни състезания. Спечелва няколко победи в регионални турнири, а през 1961 стига до 3 място в кумите на Общояпонският шампионат. На следващата година вече е втори - побеждава го Хироши Ширай (Hiroshi Shirai), друг инструктор от ЯКА. Чак на третото си поредно участие той успява да обърне нещата, побеждава Ширай и става Общояпонски шампион, като се класира и като финалист по ката. По това време мнозина смятат, че Еноеда притежава най-силният удар в Япония, дължащо се на мощното му бедрено движение и постоянно трениране на макивара.

До победата си през 1963 г. той преподава малко в Колежа по изкуствата и Военният университет. Но на състезанието се гледа от индонезийският президент Sukarno, който е дотолкова впечатлен от силата и умението на нпобедителя, че се свързва с ЯКА и преговаря за изпращането на Еноеда в Индонезия като инструктор. Заедно с Накаяма те заминават и 4 месеца обучават личната охрана на президента, полицейски и военни структури.

Следвайки политиката за разпространение на карате из света, Еноеда продължава да пътува от страна в страна, докато накрая се установява във Великобритания като официален посланик на ЯКА, и е Шеф-инструктор на Karate Union of Great Britain над 35 години. Значително време прекарва в ЮАР и САЩ, редовно пътува и в континентална Европа.

Умира на 29 март 2003.

За неговият живот и успехи е написана книга: Keinosuke Enoeda, Tiger of Shotokan Karate.