Кейносуке Еноеда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кейносуке Еноеда
榎枝慶之輔
японски каратист
Роден
префектура Фукуока, Япония
Починал
29 март 2003 г. (67 г.)

Кейносуке Еноеда (Keinosuke Enoeda), е японски каратист 8-и дан, наричан още Тигъра заради несломимия боен дух, който е показал в състезателната си кариера.

Роден е в префектура Фукуока, Япония в семейство на самураи на 4 юли 1935 г. На 7-годишна възраст започва да тренира джудо, участва в състезания и достига 2-ри дан. На 17 години гледа демонстрация по карате от 2 възпитаници на университета Takushoku и се умлича по спорта. Тъй като освен акадамичните си заслуги, този университет е известен със своята спортна секция, специално тежките тренировки по карате, Еноеда постъпва в него.

След 2 години той взима 1-ви дан, след още 2 години (когато е на 21 г.) е вече капитан на университетския отбор. Именно по онова време има честта да получи инструкции и от Гичин Фунакоши.

След завършването си през 1957 г. Еноеда е поканен да премине специалния инструкторски курс към Японската асоциация по карате (ЯАК). Така преминава интензивно всекидневно тригодишно обучение под ръководството на Масатоши Накаяма и Хидетака Нишияма.

Винаги ревностен състезател, Еноеда редовно взима участие в състезания. Спечелва няколко победи в регионални турнири, а през 1961 стига до 3 място в кумите на Общояпонския шампионат. На следващата година вече е 2-ри – побеждава го Хироши Ширай (Hiroshi Shirai), друг инструктор от ЯАК. Чак при третото си поредно участие успява да обърне нещата, побеждава Ширай и става общояпонски шампион, като се класира и като финалист по ката. По онова време мнозина смятат, че Еноеда притежава най-силния удар в Япония, дължащо се на мощното му бедрено движение и постоянно трениране на макивара.

До победата си през 1963 г. преподава малко в Колежа по изкуствата и Военния университет. Състезание се гледа от индонезийския президент Сукаро (Sukarno), който е толкова впечатлен от силата и умението на победителя, че се свързва с ЯАК и преговаря за изпращането на Еноеда в Индонезия като инструктор. Заминава заедно с Накаяма и 4 месеца обучават личната охрана на президента, полицейски и военни структури.

Следвайки политиката за разпространение на карате из света, Еноеда продължава да пътува от страна в страна, докато накрая се установява във Великобритания като официален посланик на ЯАК и главен инструктор на Съюза по карате на Великобритания (Karate Union of Great Britain) над 35 години. Значително време прекарва в ЮАР и САЩ, редовно пътува и в континентална Европа.

Умира в Лондон, Великобритания на 29 март 2003 г.

За неговия живот и успехи е написана книгата Keinosuke Enoeda, Tiger of Shotokan Karate.