Кийт Бейкър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За барабаниста със същите имена вижте Кийт Бейкър (барабанист).

Кийт Бейкър (на английски: Keith Baker) е независим автор и гейм дизайнер на произведения, посветени на Dungeons and Dragons. Известен е със своя игрови свят Ибърън (на англ. Eberron), спечелил Търсенето на Фентъзи Сетинг на Wizards of the Coast през 2002. Освен за Wizards of the Coast, Кийт работи за Atlas Games, Goodman Games и Green Ronin Games. Бейкър е от малък запален по ролевите игри, особено по Dungeons and Dragons. Дори има татуировка на Greater Mark of Healing на неговата дясна ръка. Впоследствие той решава да превърне хобито в кариера. Днес той живее със своята съпруга Елен в Боулдър, Колорадо.

1994 – 2002 е периодът, в който Бейкър взима участие в компютърната гейм индустрия. Първоначално той работи за Magnet Interactive Studios, във Вашингтон. По време на своя престой в Magnet, за кратък период от време Кийт е главен дизайнер на игра, наречена BLUESTAR (място преди заето от хора като Кен Ролстън и Зеб Кук). Въпреки това, единствения труд, видял бял свят, е недовършен проект за аркадната игра Icebreaker. През 1996 преустановява своята работа в Колорадо за компанията VR1. Започва като главен дизайнер на VR1 Crossroads – текстово базирана онлайн ролева игра. Когато VR1 решават да приключат с проектирането на текстови игри, новата работна задача на Кийт е посветена на графична масова мутлиплеър онлайн ролева игра. Проектът бива публикуван под името Lost Continents. В началото на 2002 Кийт изостава разработването на компютърни ролеви игри и се насочва към литературните произведения.

Бейкър е написал Dreaming Dark трилогията романи, чието действие се развива в Ебърон:

Също така е участвал в написването на истории по антологията Tales of the Last War и Dungeons and Dragons антологията Dragons: Worlds Afire. Наред с това и художествения разказ Shadows of Stormreach, публикуван периодично на официалния сайт на Dungeons and Dragons.

Бейкър е автор и на един комикс, който се развива в Ебърон:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]