Кирил Алексеевич Тимофеев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил Тимофеев
Кирилл Алексеевич Тимофеев
руски филолог
Роден
Починал
Националност Флаг на Грузия Грузия
Флаг на СССР СССР
Флаг на Русия Русия
Професия преподавател, учен
Научна дейност
Работил в Новосибирски държавен университет
Семейство
Съпруга Елена Топуридзе
Деца Наталия, Мария

Кирил Алексеевич Тимофеев (на руски: Кирилл Алексеевич Тимофеев) е доктор на филологическите науки, професор от Новосибирски държавен университет, специалист по теорията на руския синтаксис, словообразуването, древните езици и сравнително-историческата лингвистика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кирил Тимофеев е роден в Батуми, Грузия, тогава част от Руска империя. Баща му е ветеринарен лекар. Завършва през 1937 г. Факултета по руски език на Тбилиския държавен университет, аспирантура в Московския държавен педагогичен институт през 1940 г., и докторантура в Института по руски език на АН СССР през 1952 г.).

Бил е доцент и ръководител на катедра по руски език на Благовещенския държавен педагогически институт (1940 – 1953), заместник-директор на Института по езикознание (1953 – 1956), а после професор във Факултета по руски език на Ленинградския държавен педагогически институт „Герцен“ и професор в катедра по руски език на Ленинградския държавен университет.

От 1962 до 1986 е ръководител на катедра „Общо езикознание“ в Новосибирския държавен университет, а после – професор на катедрата „Древни езици“.

Автор на повече от сто научни публикации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]