Кирил Георгиевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Киро Георгиевски)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кирил Георгиевски
Кирил Георгиевски
югославски партизанин
Роден
Починал
30 април 1986 г. (75 г.)

Кирил (Киро) Данаилов Георгиевски с псевдоним Деян (на македонска литературна норма: Кирил Данаилов Георгиевски) е югославски партизанин, деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония, полковник от запаса на Югославската народна армия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 август 1910 година в град Прилеп. Завършва техническия факултет на Белградския университет. През 1941 година става член на ЮКП. Включва се в югославската комунистическа съпротива и за действията си е осъден задочно на смърт. В края на 1943 година става член на Главния щаб на НОВ и ПОМ. Делегат е на Първото заседание на АСНОМ и на второто заседание на АВНОЮ. Георгиевски като емисар на ЮКП внушава на Наум Пейов да организира някои от членовете на СНОВ и активисти на СНОФ в отделен отряд, който по-късно се прехвърля в Югославия. До 1945 година е заместник-началник на ОЗНА за Македония. След Втората световна война е назначен за министър на комуналните работи на Социалистическа република Македония. Последователно е председател на Плановата комисия на СРМ, генерален секретар на Събранието на СРМ, председател на Републиканския съвет на Събранието на СРМ. Отделно е член на ЦК на МКП и на ЦК на ЮКП и председател на Червения кръст за Македония. Носител е на Партизански възпоменателен медал 1941 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 348. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония