Клапан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дроселов клапан за напорен тръбопровод на ВЕЦ, Япония

Клапанът е технически термин обозначаващ техническо приспособление или устройство, което отваря, затваря или пропуска или регулира поток от газ, течност или управлява и регулира притока на хидравлично масло в хидравлични устройства.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В най-общия случай за комплексът от клапанното устройство, тръбите към този технически възел и органите за управление се използва и термина вентил. Вентилите намират изключително широко приложение в машини, съоръжения, индустриални инсталации, в транспорта на течности и горива по тръбопроводи, във специализирани военни устройства и инсталации, в търговски и жилищни сгради. Без регулиращи клапани са невъзможни дейности в минното дело, нефтопроизводството, химическата индустрия, във ВиК арматура за топла и студена вода и др.

Наименованието клапан, обикновено се съпровожда с определение за конкретното му приложение. Например - паровъздушен клапан. Мястото за използването определя и типа на конструкцията - клапани за ниско и за високо налягане, клапани за агресивни среди, клапани съобразени с пропускания флуид от гледна точка на безопасността (особено за газовите уреди, газовата и нефтената промишленост) и др.

Клапан в двигателите с вътрешно горене[редактиране | редактиране на кода]

Клапан от двигател с вътрешно горене

В разговорния български език под клапан без допълнително определение обикновено се разбира клапанът в газоразпределителния механизъм на двигателите с вътрешно горене, макар, че подобно устройство има и в други видове двигатели. Между специалистите е популярно и се използва наименованието на този елемент заимстван от френски- супап .

Клапаните се използват за контрол на въздуха и притока на горивна смес към двигателния цилиндър за постигане на оптимален режим на работа. Монтирани са в цилиндровата глава на двигателя и затварят цилиндьра херметически за извършване на работния такт на двигателя. Синхронизирано с движението на коляновия вал и буталата на двигателя, двата типа клапани - всмукателен и изпускателен, отварят и затварят цилиндровото пространство за осъществяване на работния цикъл на двигателя. Управлението им се осъществява посредством гърбиците на разпределителния вал и кобилиците към него. Общото название на механизмите и частите, които задвижват и контролират работата на клапаните се нарича газоразпределителен механизъм (на англ. Valvetrain).

Клапаните на буталните двигатели се сьстоят от глава и стебло. Те се изработват с плоска, изпъкнала и камбанообразна глава. Поради тежкият топлинен режим на работа и необходимостта от висока износоустойчивост, главите им се изработват от термоустойчива стомана, а стеблата от легирана стомана.