Клод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клод
герой на Rockstar Games
от Grand Theft Auto III
Характеристики

Клод е главният герой в играта Grand Theft Auto III, създадена от Rockstar Games и публикувана през 2001 година. Също се появява и в играта Grand Theft Auto: San Andreas създадена от същата компания. Клод е от групата на немите герой. Той никога не говори, няма гласов актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че Клод е роден във Сан Фиеро, втория град от играта Grand Theft Auto: San Andreas, в който има гараж за коли. Участва в множество нелегални състезания докато е в San Andreas.

Заедно със приятелката си Каталина предприема дълго пътуване до Liberty City, представен за първи път в Grand Theft Auto III. Няма много сведения какво е правила двойката по пътя, предполага се, че се е занимавала с обири и крадене на коли.

През есента на 2001 година (същата година в която е издадена и самата игра), двойката пристига в Liberty City. По време на обир на банка Каталина предава Клод и го оставя с куршум в тялото в ръцете на полицията, след което бяга с член на Колумбийската Картела (една от мафиите в играта). Клод е спасен от членове на мафията които унищожават единствения мост свързващ първия остров в града с другите два. Клод заедно с експерта по експлозивите 8Ball бягат от местопрестъплението. Клод започва работа за италианската мафия.

По време на работата си за мафията той среща главите на мафията, Joey Leone – синът на мафиотския бос, Toni Cipriani – капо във редиците на групировката и Дон Салваторе Леоне – самия шеф на Италианската мафия. Мафията е във война със Триадата и Картелата. Те използват Клод като убиец и разбиват влиянието на Триадата, след това разрушават кораба на Картелата, от който се произвежда измисления наркотик SPANK.

След като Клод унищожава кораба с помощта на 8Ball, Салваторе Леоне праща Клод в засада, но с помощта на Мария Латур, Клод бяга от засадата и се среща с Мария и главата на японската мафия Якудза – Асука Касен.

Клод върши задачите на Асука, след това и на брат и Канджи. След което започва да работи за бизнесмена Доналд Лов (Donald Love) и убива Канджи Касен. След това започва работа за Рей Маковски, корумпиран полицаи, работещ за Якудза. Доналд праща Клод да върне пратки изпуснати от самолет във морето край Liberty City, те обаче се оказват примамка за полицаите. Клод търси истинската пратка по поръчка на Доналд на летището в града, но намира само група наемници на Картелата които убива. Един микробус бяга от престрелката и Клод го проследява чак до строителна зона в средния остров. Клод избива отряд наемници на Картелата охраняващи зоната, след което се сблъсква с Каталина и Мигел, член на Картелата, които държат пратката на Доналд. Клод ги кара да оставят пратката, но Каталина се измъква. Миг след това Якудза обгражда строителната зона и хваща Мигел.

Клод върши още задачи за Асука. Последната е да прибере пратка от наркотика произвеждан от Картелата от летището. Щом се връща в строителната зона, където Асука го чака намира японката мъртва с писмо от Каталина с искане за откуп в замяна на Мария Латур. Клод отива в имението на Картелата.

Каталина го чака там с армия от наемници. След като прибира парите тя кара един от тях да застреля Клод, но той пребива наемника и се измъква от мястото, след което преследва Каталина до язовир в третия остров. Клод избива всички по пътя си, след което унищожава със гранатомет хеликоптера, след което Клод убива Мария.

Характер[редактиране | редактиране на кода]

Клод е „ням“ убиец, безпрекословно изпълняващ поставените задачи. Единственото което прави е да кимне на поставилия му задачата в знак, че разбира. Безскрупулен убиец който убива дори предишни босове, само, защото някой му е дал задачата. Не показва абсолютно никаква емоция, освен когато спасява Мария Латур от Картелата. Клод остава загадка за света и икона в поредицата.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Клод е един от двамата главни герой, чийто фамилни имена не са разкрити, другия е Майк от Grand Theft Auto Advance.

Във Бета версията на играта, Клод е чут да говори, казвайки „Get out of the car“ в превод „Излизай от колата“.

Клод не говори в играта, но може да бъде чут да издава много кратък вик при удавяне, прегазване или падане от висока сграда или при продължителна стрелба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]