Rockstar Games

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Rockstar Games, Inc.
ТипФилиал на Take-Two Interactive
ИндустрияСофтуер
Интерактивно развлечение
Основаване1998
СедалищеНю Йорк, САЩ, САЩ
Ключови личностиСам Хаузър
(Президент)
Дан Хаузър
(Вице Президент)
ПродуктиGrand Theft Auto
Max Payne
Red Dead
Midnight Club
Bully
L.A. Noire
СобственикTake-Two Interactive
Дъщерни компанииRockstar North
УебсайтОфициален сайт
Rockstar Games, Inc. в Общомедия

Rockstar Games е компания за производство на видеоигри и издателство, базирана в Ню Йорк, собственост на Take-Two Interactive чрез закупуването на британския издател на видеоигри BMG Interactive. Марката е известна с Grand Theft Auto, Max Payne, Red Dead, Midnight Club, Bully, L.A. Noire, Manhunt и с използването на отворен свят в техните игри. Компанията се състои от студия, които са придобити и са преименувани, и такива който са създадени вътрешно. Марката Rockstar Games е основана в Ню Йорк през 1998 г. от английските продуценти на видеоигри: Сам Хаузър, Дан Хаузър, Тери Донован, Джейми Кинг и Гари Форман.

Седалището на Rockstar Games (често наричано Rockstar NYC) се намира на Бродуей в квартала СоХо, при част от офисите на Take-Two Interactive. Това е домът на отделите, грижещи се за маркетинга, връзките с обществеността и разработването на продуктите.

Технологии[редактиране | редактиране на кода]

RAGE[редактиране | редактиране на кода]

Rockstar Games са разработили свой собствен game engine, наречен Rockstar Advanced Game Engine (RAGE) за улесняване при разработването на игри на PlayStation 3, Xbox 360, Windows, Mac и Wii платформи.

Social Club[редактиране | редактиране на кода]

Rockstar Games Social Club е обществен сайт, създаден от Rockstar за използване с техните игри.

Rockstar Студия[редактиране | редактиране на кода]

Лого Име Години Бележки
Rockstar Leeds 2004 – Известно преди като Mobius Entertainment и базирано в Лийдс, Англия. Те са създали Grand Theft Auto: Liberty City Stories и Vice City Stories за PlayStation Portable, Max Payne за Game Boy Advance, Grand Theft Auto: Chinatown Wars, и музикалната игра Beaterator. Последната работа на студиото е Microsoft Windows версията на L.A. Noire.
Rockstar Lincoln 1999 – Студио за осигуряване на качеството и превод, базирано в Линкълн, Англия, известно преди като Tarantula Studios.
Rockstar London 2005 – Формирано през ноември 2005. Заело се с разработването на Manhunt 2, след като Rockstar Vienna затваря. Последно разработват портативната адаптация на Midnight Club: Los Angeles, Midnight Club LA Remix.
Rockstar New England 2008 – Придобито на 4 април 2008, това студио е базирано в Andover, Масачузетс, САЩ. Известно преди като Mad Doc Software. Те разработват Xbox 360 и PC портовете на Bully.
Rockstar North 2002 – Основано през 2002, Rockstar North е базирано в Единбург, Шотландия, и е било известно преди като DMA Design. Те са известни с Grand Theft Auto и Manhunt франчайза, както и с оригиналните Lemmings игри.
Rockstar San Diego 2003 – Известно преди като Angel Studios, те са разработили RAGE engine, Red Dead Revolver и Red Dead Redemption, Smuggler's Run поредицата, първите две Midtown Madness игри и Midnight Club поредицата.
Rockstar Toronto 1999 – Известни преди като Rockstar Canada. Най-известната им работа е по The Warriors, адаптация на култовия класически филм и PC версията на Grand Theft Auto IV и Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City.
Rockstar Vancouver 2002 – 2012 Известни преди като Barking Dog Studios, те са създали PlayStation 2 заглавието Bully и третата игра в Max Payne поредицата, Max Payne 3. Rockstar Vancouver бива слят с Rockstar Toronto.
Rockstar Vienna 2003 – 2006 Известни преди като Neo Software; Затворили на 11 май 2006. Те портнаха Max Payne поредицата за конзоли, и работили по част от Manhunt 2 преди да затворят.

Външни разработчици[редактиране | редактиране на кода]

  • Bungie разработват играта Oni за Windows и Macintosh, която след това е портната от Rockstar към PS2 и издадена от тях. Преди Bungie да бъде закупен от Microsoft техният продукт, Halo, е бил планиран да излезе за конзоли с Rockstar като издател.
  • Capcom са взели част от ранното разработване на Red Dead Revolver и по-рано държали правата за разпространение в Япония на Grand Theft Auto.
  • Digital Eclipse Software сътрудничили с Rockstar North докато разработвали Grand Theft Auto Advance.
  • Remedy Entertainment и 3D Realms разработили Max Payne поредицата. 3D Realms също разработили Xbox Live Arcade версията на Duke Nukem 3D, която се разпространява от Rockstar.
  • Team Bondi австралийски независим игрален разработчик, който разработва L.A. Noire с Rockstar.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]