СоХо (Манхатън)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за квартал в Манхатън, Ню Йорк. За друго значение вижте Сохо.

СоХо
SoHo
— квартал —
Location map United States Manhattan SoHo.png
Страна Флаг на САЩ САЩ
Щат Ню Йорк
Град Ню Йорк
Район Манхатън
Пощенски код 10012, 10013, 10014
СоХо в Общомедия

СоХо (на английски: SoHo) е квартал в западната част на Южен Манхатън - Ню Йорк.

Известен като артистичен район и като квартала на художниците, СоХо се развива през последните десетилетия, превръщайки се и в модерно място за пазаруване. Той е идеален образец за вътрешноградско регенериране обхващащо социално-икономическо, културно, политическо и архитектурно развитие.[1]

СоХо е обявен за район с национално историческо и културно значение поради архитектурата си, използваща голямо количество характерни чугунени детайли.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

До средата на ХХ век районът е познат като „Hell's Hundred Acres“ (дяволските сто акра), описван като индустриална зона, оживен с мизерните си цехове и малки фабрики през деня и празен през нощта. След войната много от обектите там започват да западат.

Уличната мрежа на СоХо с двата варианта за граница на запад.

Това се променя през 1960-те, когато в квартала започват постепенно да се заселват художници, където да живеят и работят. Тук те намират големи празни пространства в складовете и производствените халета, преустройвайки ги в т.нар. лофт апартаменти/ателиета.

През 1968 година активисти на новообразуваната общност регистрират организация с цел легализиране на обитаването на тази зона. Желаейки да се идентифицират и в географски смисъл, те се консултират с градоустройствения департамент към общината, където наричат района „South of Houston“ (на юг от Хюстън - имайки се предвид улица „Хюстън“ в Южен Манхатън). Това название е съкратено до първите две букви на думите „SoHo“, като групата след гласуване се кръщава „Асоциация на художниците СоХо“. Оказва се, че името пасва идеално и като название на квартала.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

За граници на квартала се смятат: улица „Хюстън“ на север, отвъд която са кварталите Гринуич Вилидж и НоХо; улиците „Лафайет“ и „Център“ на изток, отвъд които са разположени Малката Италия и Нолита; улица „Канал“ на юг, отделяща района ТрайБеКа. За границата в западна посока има две становища. Първоначално, улица „Западен Бродуей“ е приета за западния край на СоХо. Дотам се простира и характерната му „Чугунена архитектура“. Според някои твърдения площта на квартала се простира още по на запад, достигайки до „6. авеню“.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Сгради с характерна
„Чугунена архитектура“.
Улица „Томпсън“. Фасада в СоХо.
NYC SoHo Green Street.jpg Thompson Street SoHo.jpg Fire Escape SoHo.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) SoHo, New York - Mixed Use, Density and the Power of Myth Barr, Alistair - Architect

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]