Сохо (Манхатън)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за квартал в Манхатън, Ню Йорк. За друго значение вижте Сохо.

Сохо
SoHo
— квартал —
Broadway and Houston St intersection in Noho, New York City.jpg
Location map United States Manhattan SoHo.png
Страна  САЩ
Щат Ню Йорк
Град Ню Йорк
Район Манхатън
Пощенски код 10012, 10013, 10014
Сохо в Общомедия

Сохо (на английски: SoHo) е квартал в западната част на Южен Манхатън – Ню Йорк.

Известен като артистичен район и като квартала на художниците, Сохо се развива през последните десетилетия, превръщайки се и в модерно място за пазаруване. Той е идеален образец за вътрешноградско регенериране обхващащо социално-икономическо, културно, политическо и архитектурно развитие.[1]

Сохо е обявен за район с национално историческо и културно значение поради архитектурата си, използваща голямо количество характерни чугунени детайли.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

До средата на ХХ век районът е познат като „Hell's Hundred Acres“ (дяволските сто акра), описван като индустриална зона, оживен с мизерните си цехове и малки фабрики през деня и празен през нощта. След войната много от обектите там започват да западат.

Уличната мрежа на СоХо с двата варианта за граница на запад

Това се променя през 1960-те, когато в квартала започват постепенно да се заселват художници, където да живеят и работят. Тук те намират големи празни пространства в складовете и производствените халета, преустройвайки ги в т.нар. лофт апартаменти/ателиета.

През 1968 година активисти на новообразуваната общност регистрират организация с цел легализиране на обитаването на тази зона. Желаейки да се идентифицират и в географски смисъл, те се консултират с градоустройствения департамент към общината, където наричат района „South of Houston“ (на юг от Хюстън – имайки се предвид улица „Хюстън“ в Южен Манхатън). Това название е съкратено до първите две букви на думите „SoHo“, като групата след гласуване се кръщава „Асоциация на художниците Сохо“. Оказва се, че името пасва идеално и като название на квартала.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

За граници на квартала се смятат: улица „Хюстън“ на север, отвъд която са кварталите Гринуич Вилидж и Нохо; улиците „Лафайет“ и „Център“ на изток, отвъд които са разположени Малката Италия и Нолита; улица „Канал“ на юг, отделяща района Трайбека. За границата в западна посока има две становища. Първоначално улица „Западен Бродуей“ е приета за западния край на Сохо. Дотам се простира и характерната му „Чугунена архитектура“. Според някои твърдения площта на квартала се простира още по на запад, достигайки до „6-о авеню“.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Сгради с характерна
„Чугунена архитектура“
Улица „Томпсън“ Фасада в Сохо
NYC SoHo Green Street.jpg Thompson Street SoHo.jpg Fire Escape SoHo.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]