Гринуич Вилидж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гринуич Вилидж
Greenwich Village
— квартал —
Страна САЩ
ЩатНю Йорк
ГрадНю Йорк
РайонМанхатън
Площ0,98 km²
Надм. височина6 m[1]
Население22 758 души (2015)
23 222 души/km²
Пощенски код10003, 10011, 10012
Телефонен код212
Гринуич Вилидж в Общомедия

Грѝнуич Вилидж (по-точно Грѝнич Вилидж; на английски: Greenwich Village, МФА:[ˌgrɛnɪtʃ ˈvɪlɪdʒ]), или просто „Вилидж“ (на английски: village – село, селище) е квартал в западната част на Южен Манхатън – Ню Йорк.

Районът има предимно жилищен характер, населяван най-вече от представители на горната средна класа. На територията му се намират основните сгради и факултети на Нюйоркския университет, както и още няколко авторитетни учебни заведения.

От края на ХІХ век до средата на ХХ век Гринуич Вилидж е известен като „бохемска столица“ на интелигенцията и артистичните прослойки на обществото.

Името на квартала е английска версия на холандското „Groenwijck“ („Green District“, „Зелен квартал“), превърнато в „Greenwich“ по името на едноименния район в Лондон.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Уличната мрежа на Гринич Вилидж

Гринич Вилидж е разположен в южната (долна) част на Манхатън. Границите му се простират както следва: на север до „14-а улица“, отвъд която се намира кварталът „Челси“; на изток до „Бродуей“ авеню отвъд което е „НоХо“; на юг, улица „Хюстън“ очертава границата с квартала „СоХо“, а на запад Гринич Вилидж достига до брега на река Хъдсън.

Територията западно от „6-о авеню“ в рамките на Гринич Вилидж е известна също и като „Уест Вилидж“.

Централно в източната част на квартала се намира паркът „Washington Square Park“ на площ от 48 декара (160 × 300 m), ограден от улиците: „Уейвърли“ на север, „4-та улица“ на юг, улица „Университетска“ на изток и улица „Макдугъл“ на запад. Около парка в източна и южна посока са разположени сградите на Нюйоркския университет. От този парк започва и началото на известното „5-о авеню“, отправящо се в североизточна посока към „Сентръл Парк“.

В по-голямата си част Гринич Вилидж е застроен със средновисоки апартаментни сгради и редови жилищни структури. Така силуетът на квартала е в силен контраст с двете концентрирани групи с небостъргачи, намиращи се в средния и най-южния Манхатън.

Значителна част от района на Гринич Вилидж е под егидата на комисията за опазване на историческото наследство. Поради тази причина новите застроявания и преустройства са силно контролирани и ограничени.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Типични жилищни
сгради
„Вашингтон Скуеър Парк“
с триумфалната арка,
зад която започва „5-о авеню“
Методистка църква
„13-а улица“ и „7-о авеню“
„Джеферсън Маркет Лайбръри“
публична библиотека
„10-а улица“ и „6-о авеню“

Забележителни жители[редактиране | редактиране на кода]

Списък с имената на публични личности, чийто живот по едно или друго време е свързан с Гринич Вилидж:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 5119418 // Посетен на 24 април 2019 г.
  2. www.nnp.org, архив на оригинала от 17 март 2007, https://web.archive.org/web/20070317042749/http://www.nnp.org/vtour/regions/Manhattan/greenwich-village.html, посетен на 25 август 2010 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]