PlayStation 2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ляво: Оригинален дизайн на PlayStation 2 във вертикално положение.
Дясно: Slimline PlayStation 2 във вертикално положение, 8 MB-това флаш-карта и джойстик DualShock 2.

PlayStation 2 (официално съкратено PS2) е шесто поколение конзола за видео игри, произведена от Sony, като част от поредицата PlayStation. Нейното развитие е обявено през март 1999 г. и е публикувано за първи път на 4 март 2000 г. в Япония.

PlayStation 2 е най-продаваната конзола на всички времена, след като достига над 150 милиона продадени бройки, продадени към 31 януари 2011 г. Това постижение е постигнато за 10 години и 11 месеца, след като системата е пусната в Япония на 4 март 2000 г. Освен това Sony заявява, че има 10,828 заглавия за PS2, и че са били продадени 1.52 млрд. от стартирането. В края на 2009 г., след като разработчиците създават нови игри и конзолата все още се продава постоянно десет години след първоначалното и излизане, Sony заявява, че жизнения цикъл на PlayStation 2 ще продължи докато търсенето спре. Конзолата е наследена от PlayStation 3 през 2006 г.

Хардуер и Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

8-МБ карта с памет

Софтуерът на PlayStation 2 се разпространява на CD-ROM и DVD-ROM. В допълнение на конзолата може да възпроизвежда аудио CD-та и DVD филми и е обратно съвместима с PlayStation игри. PS2 също поддържа картите с памет и контролери на PlayStation, въпреки че картите с памет работят само с на PS1 игри, а контролерите могат да не поддържа всички функции (като например аналогови бутони) за PS2 игри.

PS2 контролерът DualShock 2 е модернизиран PlayStation DualShock. Подобно на своя предшественик, DualShock 2 има функцията "вибрация".

Стандартната карта с памет на PlayStation 2 има 8 МБ капацитет и използва криптиране Sony MagicGate.

Конзолата разполага с USB и IEEE 1394 портове. Съвместимостта зависи от софтуера в подкрепа на устройството. Например, PS2 BIOS няма да зареди ISO образ от USB флаш устройството или да работи с USB принтер, тъй като операционната система на машината не включва тази функционалност. PlayStation 2 HDD може да бъде инсталиран на гърба на конзолата и е необходим за участие в някои игри, а именно на популярния Final Fantasy XI. Това е достъпно само за някои модели.

Онлайн[редактиране | редактиране на кода]

Някои игри поддържат онлайн мултиплейър чрез използване на интернет връзка и мрежов адаптер. Той е интегриран в хардуера на "Slimline" моделите и могат да бъдат закупени като добавка за оригиналните "дебели" модели. Някои игри позволяват онлайн геймплей чрез Dial-Up връзка (не се предлага за всички модели) или LAN игра чрез свързване на две мрежови карти (или Slimline конзоли), заедно с Ethernet кабел или чрез една и съща мрежа на рутер.

Технични спецификации[редактиране | редактиране на кода]

  • Процесор: 128bit; 294.912 MHz (299 MHz на новите версии)
  • Главна памет: 32 МБ
  • Графична карта: "Graphics Synthesizer" - 147.456 MHz
  • Звукова памет: 2 МБ
  • Поддържани дискове: PlayStation 2 формат CD-ROM, PlayStation 2 формат DVD-ROM, DVD Видео. Също са съвместими DVD5 (4.7 ГБ) и DVD9 (8.5 ГБ). Късни модели започващи от SCPH-50000 са съвместими с DVD+RW и DVD-RW.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „PlayStation 2“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.