Игрална конзола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Игралната (или игрова) конзола (на англ. video game console) представлява интерактивно развлекателно електронноизчислително устройство изпълняващо видеоигри. Модерните конзоли често включват и множество други функции, като възпроизвеждане на мултимедийно съдържание (изображения, музика, филми), достъп до Интернет (уеб, изтегляне и обновяване на игри, комуникация) и пр. Това ги доближава, до известна степен, до персоналните компютри, но за разлика от тях игралните конзоли са създадени предимно за забавление. Това определя и техния дизайн, целящ максимална леснота и удобство при използването им за сметка на тяхната универсалност.

Название[редактиране | редактиране на кода]

„Конзола“ в наименованието идва от факта, че първите игрални конзоли (и повечето съвременни) не са били самостоятелни устройства, а са се включвали към външен дисплей (монитор или телевизор). При по-късната поява на преносимите игрални конзоли, терминът широко се прилага и за тях, налагайки се в употреба, въпреки че те са всъщност самостоятелни игрални системи, а не конзоли.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Една типична игрална конзола включва следните компоненти:

  • Основен модул – представлява корпус и поместените в него дънна платка, оперативна памет, процесор, някакъв копроцесор (мултимедиен, GPU или друг) и външно запаметяващо устройство. Има интерфейси за игрални контролери, дисплей и др.
  • Захранващ блок – трансформира променливия ток в прав ток за нуждите на основния модул.
  • Контролери – позволяват на потребителя да взаимодейства с изобразяваните на екрана обекти.
  • Дисплей – монитор или телевизор; технически той не е част от конзолата (с изключение на преносимите такива), но е необходим за функционирането ѝ.
  • Информационни носители — също не са част от самата конзола; върху тях се записва програмния код на видеоигрите. Съществуват разнообразни видове носители: ROM касетки, оптични дискове (CD, DVD, BluRay дискове), флашкарти и пр.

Преносимите конзоли включват всички изброени компоненти (с изключение на външните носители) в тялото на основния си модул.