Носител на информация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Носители на информация, освен традиционната хартия, могат да бъдат оптични дискове, магнитни дискове, магнитни ленти, флаш карти, микрофишове, перфоленти, перфокарти и други.

Главните характеристики на тези носители са:

  • обем на записаната информация,
  • скорост на пренасяне на данни,
  • време на достъп до произволна част от данните,
  • срок на съхранение,
  • цена която трябва да платите за единица съхранена информация.

Носителите могат да бъдат още:

  • аналогови или цифрови,
  • с произволен или последователен достъп,
  • само за четене на данни, за еднократен или за многократен запис.

По-долу са изброени най-популярните оптични дискове:

И най-популярните магнитни носители:

В изчислителната техника, за съхранение на данни се отнася до съхранението на големи обеми от данни в една настойчива и машинно четим мода . Устройства и / или системи, които са описани като маса за съхранение включват лентови библиотеки, RAID системи, твърди дискове , магнитни лентови устройства , оптични дискови устройства , магнито- оптични дискови устройства , барабанни памет ( исторически ) , флопи дискови устройства ( исторически ), перфолента ( исторически ) и холографска памет ( експериментален) . Масова памет включва устройства с подвижни и не- сменяеми носители . Той не включва памет с произволен достъп (RAM ), който е летлив в които тя губи съдържанието си след загуба на мощност .

Представата за "големи" обеми от данни , разбира се, силно зависима от времевата рамка и на пазарния сегмент , тъй като капацитетът на устройството за съхранение на данни се е увеличил с много поръчки с магнитуд от началото на компютърните технологии в края на 1940 и продължава да расте ; обаче , във всеки период от време , общи устройства за съхранение на данни са склонни да бъдат много по-голяма и в същото време много по-бавно , отколкото обикновените реализации на едновременното технология първичен съхранение . Съхранение Терминът маса се използва в PC пазара за устройства далеч по-малки от устройства, които не се считат за съхранение в мейнфрейм пазара . Устройства за съхранение се характеризират с : Устойчиво скорост на трансфер време за търсене цена капацитет

Днес , магнитни дискове са преобладаващата носители за съхранение при персоналните компютри . Оптичните дискове , обаче , се използват почти изключително в разпределението на мащабно на дребно софтуер , музика и филми , защото на ефективността на разходите и производството на процеса на леене под налягане се използва за производство на DVD и компакт дискове и почти универсален наличието на четец устройства в персонални компютри и потребителски уреди. [ 1 ] Flash памет ( по-специално , NAND флаш ) има изградени и нарастващата ниша като заместител на магнитни твърди дискове с висока ефективност на предприятията компютърни инсталации, защото няма движещи се части ( което го прави по-силен ) и има много по-ниска латентност , като преносима памет , като например USB пръчки , защото в по-малък капацитет варира тя може да бъде направена по-малка и по-евтино , отколкото на твърди дискове , и на преносими устройства като преносимите компютри и мобилни телефони, защото на долния си размери и тегло , по-добри толеранс от физически стрес , причинен от напр. разклащане или отпадане , и ниска консумация на енергия . [ 2 ] [ 3 ]

Дизайнът на компютърни архитектури и операционни системи често са продиктувани от съхранението маса и автобус технологията на своето време настолни операционни системи като Windows сега са толкова тясно свързан с работните характеристики на магнитни дискове , че е трудно да ги разположи върху други носители като флаш памет , без да поема в космоса ограничения , страдащи сериозни проблеми с производителността или счупване приложения.