ROM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

ROM е клас електронни компютърни памети, използвани в компютрите и други електронни устройства. Тъй като този вид памет позволява еднократен запис и многократно четене (на запаметената информация), тя се използва предимно за запис на т.нар. фърмуер (на английски: firmware - програмата за хардуера, която е строго специфична и е малко вероятно да се осъвременява). Строго погледнато, терминът ROM се отнася само за чипове, в които информацията се записва при самото им производство (т.е. това е информация на производителя). По-късно обаче започват да се произвеждат и видовете EPROM и EEPROM, които могат да се изтриват и презаписват и на практика ROM чипове почти не се използват след 2007 г. Друга характеристика на ROM паметта е, че е енергонезависима, т.е. позволява запазването на информация и при изключване на захранването. Flash паметта замества ROM.

Има три вида ROM памет :

  • PROM (programmable read-only memory) - Чип, в който можете да се запише еднократно дадена информация и впоследствие тя може да бъде само четена.
  • EPROM (erasable programmable read-only memory) - Вариант на PROM, при който може да се изтрива информацията с помощта на специална ултравиолетова светлина.
  • EEPROM (electronically erasable programmable read-only memory) - Тук изтриването се извършва с помощта на електрически заряди.


ROM паметта е само за четене-тя е енергонезависима ,фабрично записана.Съдържа информация необходима за стартиране на компютъра.