ROM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

ROM е клас електронни компютърни памети, използвани в компютрите и други електронни устройства. Тъй като този вид памет позволява еднократен запис и многократно четене (на запаметената информация), тя се използва предимно за запис на т.нар. фърмуер (на английски: firmware - програмата за хардуера, която е строго специфична и е малко вероятно да се осъвременява). Строго погледнато, терминът ROM се отнася само за чипове, в които информацията се записва при самото им производство (т.е. това е информация на производителя). По-късно обаче започват да се произвеждат и видовете EPROM и EEPROM, които могат да се изтриват и презаписват и на практика ROM чипове почти не се използват след 2007 г. Друга характеристика на ROM паметта е, че е енергонезависима, т.е. позволява запазването на информация и при изключване на захранването. Flash паметта замества ROM.

В ROM паметта има BIOS- това е програма, която компютъра стартира винаги когато го включим. Една от функциите е да направи проверка на клавиатура, монитор, харддиск и други компютърни компоненти дали са свързани правилно. Има три вида ROM памет :

  • PROM (programmable read-only memory) - Програмируема ROM памет. Потребителят може да запише в нея програма или данни, но веднъж записана не може да се презапише.
  • EPROM (erasable programmable read-only memory) - Вариант на PROM, при който може да се изтрива информацията с помощта на специална ултравиолетова светлина. Възможно е да се изтриват данни чрез специални устройства с използване на ултравиолетова светлина или да бъдат записани( програмирани) други данни.
  • EEPROM (electronically erasable programmable read-only memory) - Тук изтриването се извършва с помощта на електрически заряди.


ROM паметта е само за четене-тя е енергонезависима ,фабрично записана.Съдържа информация необходима за стартиране на компютъра.