Уеб камера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Типична уеб камера
Уеб камера на Creative

Уеб камера е видеокамера, която може да предава видео в реално време през World Wide Web, програма за чат (например Skype) или друга компютърна програма, в която има опция за видео връзка.

Уебкамери се наричат и видеокамери, които качват изображения на уебсървър, непрекъснато или през определен период от време. Това може да бъде постигнато чрез камера, включена към персонален компютър или чрез по-специализирана апаратура.

Камерите, използвани за видеоконференция обикновено са под формата на малка, лесно преносима камера с относително малки възможности, включваща се директно към персонален компютър. Понякога за тази цел се използват и аналогови видеокамери, свързани към компютъра чрез извличаща платка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Започнати през 1991 г., първата уебкамера била използвана от Trojan Room coffee pot в департамента по компютри при Кеймбриджкия университет. Тази уебкамера сега е забравена, като за последно е работела до 22 август, 2001 г. Последното изображение, което тя е направила все още може да се види на официалната интернет страница на уебкамерата.

Видеоохрана[редактиране | редактиране на кода]

Тази камера може да бъде свързана директно към локална мрежа или интернет. Потребителите могат да наблюдават картина чрез вграден в нея уебсървър

Уебкамерите могат да бъдат използвани за охранителни цели. Съществува софтуер, който позволява на свързаните с персонален компютър уебкамери да следят за движение и звук, и да ги записват, когато ги засекат. Записите могат да бъдат съхранявани в компютъра, изпращани на определен имейл или качвани в интернет. В един нашумял криминален случай, компютърът изпраща снимки от уебкамерата на имейла на собственика и по този начин полицията установява самоличността на крадеца, въпреки че компютърът е откраднат.[1]

Игри[редактиране | редактиране на кода]

  • EyeToy е цветна цифрова камера за PlayStation 2, която позволява на играчите да взаимодействат с играта, използвайки жестове, цветно засичане и други способи.
  • Xbox Live Vision Camera е камера, конструирана за Xbox 360 и Xbox Live и също може да бъде използвана за приложения в компютърни игри, също като EyeToy.
  • Настолно-компютърните камери също могат да бъдат използвани за игра, използвайки алгоритми за засичане на прости жестове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Serial burglar caught on webcam" BBC News, 16th February 2005, retrieved 3rd January 2006