Интерактивност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В полето на информацПромените, които настъпват вследствие действията на човека, се възприемат от софтуера и обработват от компютърната система. Като резултат могат да се получат нови изходни данни, които да се възпроизведат под формата на графика, анимация, числа или текст.

Нови медии[редактиране | редактиране на кода]

Посредством интерактивност в новите медии между хора, животни, събития или състояния от околната среда и специално разработени софтуерни продукти може да настъпи промяна в изходните данни. Примерно едно графично изображение направено чрез софтуер може да бъде променяно в реално време от настъпилите промени в температурата на въздуха, от порива на вятъра или други състояния на околната среда.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В сферата на образованието интерактивността най-често се определя като всяка форма на комуникацията между учащите и преподавателите, самите учащи, както и между учащите и учебните ресурси (в които се включва и всяка компютърна система). Интерактивността е много важен елемент от процеса на преподаване и усвояване на учебния материал. Обучаемите трябва да бъдат насърчавани да взимат активно участие в учебния процес. Получаването на информация за процеса на обучение – коментари, препоръки, оплаквания и т.н. – от учащите, е от изключителна важност за постигане на качествено преподаване. С доказана важност за процеса на усвояване на учебното съдържание е и интерактивността между самите обучаеми. По-подробна информация за последното е представена в разширените пояснения на термините комуникация (communication) и кооперативни учебни групи (cooperative learning groups). В електронното обучение, освен горните два вида комуникация, ключова роля има и комуникацията между учащите и използваните в обучението информационни и комуникационни технологии (най-често компютърни системи). Различните аспекти на този вид комуникация са разгледани подробно в разширените описания на следните термини: комуникация (communication); компютърно-базирано обучение (computer-based learning); обучение посредством компютър (computer-mediated learning); интерактивна мултимедия (interactive multimedia); компютърна конференция (computer conference); комуникация посредством компютър (computer mediated communication).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]